Hlavní navigace

Ekologickému zemědělství se daří i v krizi

1. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český trh s biopotravinami se v poslední době dynamicky vyvíjí. K ekologickému zemědělství se hlásí stále více agronomů, jejich počet již přesahuje dva a půl tisíce. Sortiment výrobků, které produkují, je tak relativně široký. Vyplývá to z informací Ministerstva zemědělství.

Spotřebitelé, kteří si potrpí na biopotraviny, mohou jásat. Výrobců těchto produktů totiž přibývá. Jejich počet stoupl na 429, přičemž nejvíce se jim daří v Jihomoravském kraji. Zaměřují se na produkci mléka a mléčných výrobků, pečiva, čaje, koření, mouku, těstoviny, dětskou výživu, vejce, vepřové a hovězí maso, ovoce, zeleni, sušené ovoce či víno.

U některých komodit, zejména u vajec, ovoce a zeleniny, je ale nabídka nedostatečná a nepokrývá poptávku spotřebitelů. Například oleje nebo kuřecí maso nejsou českými výrobci biopotravin produkovány vůbec a dovážejí se ze zahraničí, upozornil ministr zemědělství Jakub Šebesta na tiskové konferenci k zahájení pátého ročníku akce Měsíc ekologického zemědělství a biopotravin. Čtěte více: Biopotraviny a jejich boom

Ekologicky hospodařící zemědělce podporuje Ministerstvo zemědělství ČR dotacemi v rámci Programu rozvoje venkova, kdy se příspěvky vyplácí podle plochy obhospodařované kultury. Výrobci potravin jsou zase zvýhodněni při podávání investičních projektů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).