Hlavní navigace

#EET v srpnu 2016? Ani náhodou. Poslanci zákon nestihnou schválit

23. 11. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Teď už je to téměř jisté. Poslanci nestihnou do konce roku schválit zákon o evidenci tržeb. Zavedení e-tržeb do praxe se tak opět posouvá. Co na to podnikatelé?

Osud zákona o evidenci tržeb je stále v nedohlednu. Jeho schvalování stále nepřišlo ve sněmovně na řadu a tak je téměř jisté, že zákon od 1. ledna 2016 platný nebude. 

Schvalování zákona stále v nedohlednu

Pátek 13. listopadu byl pro zákon o evidenci tržeb opravdu černým dnem. Z programu jednání 35. schůze byl vyřazen a přesunut jako bod jednání na 36. schůzi. Ta oficiálně začíná zítra, přičemž zákon o evidenci tržeb je uveden v programu jednání jako 151. bod. Jak zjistil server Podnikatel.cz, schvalování zákonů ve 3. čtením je naplánováno na pátek 27. listopadu, poslanci však mohou tuto středu rozhodnout, že schvalování zákona o evidenci tržeb zařadí na bod jednání ještě týž den. 

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

EET v srpnu 2016 určitě nebude. 

Pokud se však na projednávání zákona nedohodnou, může jeho 3. čtení přijít na řadu klidně až za dva týdny. Když k tomu připočteme opozicí plánované obstrukce, je nyní už více než jasné, že Parlament nestihne do konce roku zákon schválit. Zákon totiž musí projít ještě schvalovacím kolečkem přes Senát a přes ruku prezidenta, který se musí pod nový zákon podepsat. 

S ohledem na to, že koaliční poslanci již dříve avizovali, že mezi platností zákona a jeho účinností nechají 7 měsíců, aby se podnikatelé mohli na novinku dostatečně dopředu připravit, zavedení elektronické evidence tržeb (EET) není v původně plánovaném srpnu 2016 reálné a bude muset dojít k dalšímu odkladu. 

Už 4. odložení EET

Jednalo by se tak v pořadí už o 4. odložení uvedení EET do praxe. Nejdříve měly e-tržby v plném provozu a v 1. vlně fungovat už od 1. ledna 2016. Poté jejich zavedení odložil sám ministr financí Andrej Babiš na 15. února. Další odklad byl kvůli technickým nárokům odsunut na 1. dubna. Jenže následně zasáhla koalice, která se dohodla na tom, že mezi platností a účinností (tedy uvedení do praxe) zákona o evidenci tržeb musí být nejméně sedm měsíců. V posledních týdnech se proto skloňoval termín srpen 2016. I ten se začíná pomalu ale jistě vzdalovat. 

Podnikatelé jsou znechuceni

A co na to podnikatelé? Z neustálých odkladů a informačního chaosu kolem evidence tržeb jsou už znechuceni a poukazují na to, že se jedná o zbytečnou zátěžMůj osobní názor je takový, že EET je zbytečná zátěž a kdo chce podvádět, vždy si cestu najde, říká například Hynek Kalista, jednatel společnosti KREDUM CZ. 

Daně x

Další podnikatelé jsou naopak apaticky v klidu: Popravdě řečeno zatím jsem se ani nijak důkladněji neseznamoval s tím, co vlastně přináší a jaké to bude mít důsledky. Do skutečného zavedení EET (bude-li vůbec zavedena) se ještě několikrát změní jak termín, tak i obsah, tudíž pro mne zatím nemá cenu se tím zabývat, doplnil Jindřich Šaur ze společnosti ACMT s.r.o.

Podle slov Karla Havlíčka, předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, není EET pro podnikatele zcela zásadním tématem. Je toho názorů, že ti, kteří už dnes nějaké podobné řešení mají, například na bázi pokladny nebo počítače, si spíše jen hlídají, na jaké platformě vše bude fungovat, přičemž signalizovaných 7 měsíců na přípravu od doby přijetí zákona je pro ně dostačující. Podnikatelé spíše potřebují vědět, co si mají pořídit, jak se autentizovat a jestli je to nebude zdržovat, uzavírá Havlíček. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).