Hlavní navigace

#EET pro e-shopy je postavené na hlavu, řada e-shopů raději skončí

27. 9. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
U našich e-shopů budeme EET integrovat do systému, ale už teď víme o klientech, kteří e-shop raději zruší, než by se tím zabývali.

Když se o elektronické evidenci tržeb (EET) začínalo mluvit, mělo se jednat o nástroj na zkrocení daňových úniků u hotovostních plateb. Nechme stranou, jestli těch pár desítek milionů je skutečně to hlavní, co by se mělo celý rok řešit, a podívejme se, do jak absurdního stavu se to dostalo.

Legislativa

Původní myšlenka byla, že se každá účtenka bude evidovat, aby se nemohly krátit daně. Kdo na to nemá vybavení, může hlášení provádět přes tablet nebo mobil – má to spoustu vad, ale myšlenka je to asi záslužná. Jak to vypadá dnes? Zákon o evidenci tržeb je poměrně neurčitý, takže k němu musely ještě vzniknout metodické pokyny. Ani ty nejsou úplně jasné, takže Podnikatel.cz může každý den vydávat nový článek o EET a pořád mu ještě nedošla témata.

EET v e-shopech

EET sice prapůvodně cílilo na restaurace, ale v aktuálním výkladu postihuje třeba i e-shopy. Možná byste čekali, že jde o osobní odběry a platby v hotovosti, kde by to skoro dávalo smysl, ale záběr je mnohem širší.

Platba převodem na účet

Objednávky zaplacené předem na účet pod EET nespadají, protože je platba už evidovaná na bankovním účtu.

Platba na dobírku hotově/kartou řidiči

Dobírka původně měla pod EET spadat, následně ale dostala výjimku.

Čtěte více: Dobrá zpráva pro e-shopy, dobírka bude vyloučena z #EET

Platba kartou

Platba kartou pod EET spadá. Sice jsou platby kartou stejně připsané na účet, ale z nějakého tajemného důvodu musí být v EET evidované.

Platba kartou přes prostředníka PayPal, GoPay, …

Spadá pod EET. Sice je platba evidovaná nejen na vašem účtě, ale ještě u prostředníka, a stejně z nějakého důvodu patří pod EET. To není moje dedukce, ale v metodických pokynech je PayPal (a další služby) přímo vyjmenován. Zkrátka pokud jste prodejcem a zákazník platí kartou, tak musí být EET.

Změna procesů

V e-shopech taková povinnost zamíchá například procesy. Teď to může fungovat tak, že zákazník v neděli zaplatí objednávku a e-shop mu ji v pondělí zabalí, přiloží fakturu a pošle. S EET ale musí probíhat proces jinak – zákazník musí hned po platbě obdržet zálohovou fakturu a účtenku, aby bylo co nahlásit do EET. Pokud pak v pondělí dojde k nějaké změně objednávky (výměna za dostupnější položku, upsell, …), tak se musí provést opravné hlášení atd. Jednoduchá transakce „zaplatíš, dostaneš zboží s dokladem“ se najednou dost komplikuje. Velké e-shopy to až tolik netrápí, ale pro malé to může být zásadní problém.

Náročnost implementace

Představte si, že třeba děláte konzultace a rozhodnete se svépomocí napsat knížku. Napíšete ji, zařídíte si vytisknutí a během hodinky spíchnete jednoduchý web na prodej s jednoduchým PayPal platebním tlačítkem. Živnosťák už máte, takže legislativně není potřeba nic řešit – prostě ke každé objednávce přibalíte fakturu. S EET se ale situace dost zásadně komplikuje.

Původně stačila primitivní HTML stránka s platebním tlačítkem, ale najednou potřebujete mít celý backend, který bude vystavovat zálohové doklady a odesílat (ne zrovna jednoduše) data finančnímu úřadu.

EET aplikace pro tablet/telefon je v tomhle případě úplně k ničemu. Na rozdíl od kamenného obchodu totiž zákazník a prodejce nejsou v obchodě zároveň, ale zákazník přesto musí dostat účtenku okamžitě. Komplikované implementaci se tak nevyhnete. Na prodej knížky se tak buď raději vykašlete, nebo budete složitě hledat nějaké nakladatelství, které legislativu vyřeší místo vás. Případně se vykašlete na nějaké doklady a budete raději prodávat načerno.

Aplikace třetích stran

Normálně by se tím otevřel prostor pro řešení třetích stran, které by vydělávaly miliony na řešení šílené byrokracie. V tomhle případě to ale není tak jednoduché. Je například nutné pravidelně žádat o nový certifikát pro komunikaci (jednou za tři roky pro každý certifikát). To se provádí přes šílené rozhraní finančního úřadu a pro ověření se používá datová schránka. Pro automatizaci byste tak museli někomu dát údaje ke své datové schránce a to je zhruba stejné, jako kdybyste mu vypsali bianco směnku.

Řešení?

Řešení pro malé e-shopy je poměrně jednoduché – zrušit osobní odběry a online platby a doufat, že pod EET nezačnou spadat i platby převodem. U našich e-shopů budeme EET integrovat do systému, ale už teď víme o klientech, kteří e-shop raději zruší, než by se tím zabývali – byl pro ně třeba jen hobby a nemají to zapotřebí.

skoleni_15_4

Gratuluji Andrejovi, udělali jsme skutečně krok vpřed. Zatímco v civilizovaných zemích se podporují platby kartou, protože jsou snadno kontrolovatelné, tak my jdeme cestou vyšší byrokracie. Finančnímu úřadu se zřejmě lépe pracuje, když musí kontrolovat jen pár velkých firem a ne spoustu živnostníků.

Příspěvek byl převzat se souhlasem autora z blogu Souki.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).