Hlavní navigace

Dvojnásobné zálohy na pojistné? Děkujeme, odcházíme na pracák, říkají OSVČ

27. 3. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Na tripartitě se objevily návrhy na snížení hranice k DPH a na zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění. OSVČ hrozí odchodem na pracák.

Jako červená barva na býka zapůsobily na podnikatele návrhy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), respektive pracovního týmu tripartity (PT RHSD) pod vedením šéfa SOCR ČR Zdeňka Juračky, které byly předloženy na pátečním zasedání tripartity. Pracovní tým by například totiž rád snížil hranici pro povinnou registraci k DPH na 450 tisíc korun, omezil výdajové paušály OSVČ nebo navýšil živnostníkům minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění, a to aspoň na dvojnásobek. Jak tvrdí PT RHSD, tyto změny by přinesly narovnání mezi OSVČ na straně jedné a zaměstnanci a zaměstnavateli na straně druhé.

Naprostá většina drobných podnikatelů s nápady pracovního týmu zásadně nesouhlasí a polovina z nich je dokonce považuje za likvidační. Jak vyplynulo z průzkumu serveru Podnikatel.cz, proti snížení hranice pro registraci k DPH se staví tři čtvrtiny podnikatelů a proti zvýšení záloh dokonce 95 % živnostníků. A pokud by podobné návrhy prošly, hovoří podnikatelé o konci své činnosti a odchodu na pracovní úřad.

Na tripartitě leží nápad zvýšit zálohy na pojistné

Velké pozdvižení mezi podnikatelskou veřejností vzbudily návrhy, které padly na poslední zasedání tripartity. Pracovní tým, jehož vznikl inicioval materiál SOCR ČR, zde předložil výsledky své takřka půl roku trvající práce. Podle PT RHSD existuje v ČR u plateb pojistného velký rozdíl mezi OSVČ a zaměstnanci a zaměstnavateli. Dále pracovní tým uvádí, že v porovnání se sousedními zeměmi má Česko příliš vysokou hranici pro povinnou registraci k DPH, a to přestože od roku 2013 klesne na 750 tisíc korun, nebo že nepřiměřené výdajové paušály vytváří korupční prostředí s daňovými doklady.

Skupina proto tripartitě navrhla, aby se snížila hranice plátce DPH na 450 tisíc korun a došlo k výraznému omezení výdajových paušálů. Zároveň by pracovní tým chtěl přehodnotit podle něj nerovnoprávné zpoplatnění sociálního a zdravotního pojištění u zaměstnanců, zaměstnavatelů a OSVČ. Úvaha, že všechny subjekty budou platit stejně, není racionální. V tomto případě by byly OSVČ výrazně a bezdůvodně zvýhodněny. Přiměřené by bylo navýšení minimálních sazeb sociálního a zdravotního pojištění OSVČ na zhruba dvojnásobek, tedy 7 až 8 000 korun měsíčně, uvedl analytický tým ve svých závěrech. Čtěte více: Těžké časy pro OSVČ. V obchodu i cestovním ruchu

Tři čtvrtiny podnikatelů nechtějí snížit hranici pro DPH

Jak vyplynulo z bleskové ankety serveru Podnikatel.cz, OSVČ považují výše zmíněné návrhy za nesmyslné a varují, že by pro mnoho z nich měla likvidační dopady. S myšlenkou snížit hranici pro registraci k DPH souhlasí pouze 14 % živnostníků, proti se vyjádřilo 76 % z nich (zbytek uvedl, že neví, nebo že mu to je jedno). Většina živnostníků má totiž za zákazníky občany, kteří si nemohou nechat DPH vrátit a nižší hranice pro registraci by znamenala i vyšší ceny. Průzkumu se zúčastnilo 163 živnostníků z různých oborů činnosti a ze všech krajů České republiky.

Registrujte se v databázi živnostníků Podnikatel.cz

Chcete se více zviditelnit? Rádi byste příště odpovídali v rámci podobných anket? Registrujte se v databázi živnostníků na Podnikatel.cz 

Připravujeme pro vás nové výhody

Jako plátce DPH bych měla vyšší ceny pro neplátce DPH a nepodnikatele, což může způsobit snížení poptávky (nebo objednávek) po mých službách od těchto subjektů. Navíc to pro mě bude znamenat zvýšenou administrativní činnost (a pro stát také), vysvětlila pro server Podnikatel.cz Olga Bajková, která se živí webdesginem a grafikou. Pracuji ve službách a snížení hranice pro povinnou registraci k DPH by se mě velmi dotklo, v mém případě bych byla nucena měsíčně odvádět státu DPH, nárokované částky z přijatých faktur by byly pro mne minimální, připojila se účetní Alena Hüttlová.

Ne všichni však tento názor sdílejí, podle části podnikatelů by bylo snížení limitu pro registraci k DPH krokem správným směrem. Někteří živnostníci totiž v roli dodavatelů naráží na bariéru u svých odběratelů, kteří patří mezi plátce a počítají s odpočtem. S poklesem hranice souhlasím. Myslím, že se tím vyrovnají podmínky. Nevidím žádný důvod, proč by menší obchodník neměl být plátce DPH, tvrdí Michal Byrtus, provozovatel e-shopu s luxusními pery. Čtěte také: Daňová reforma v praxi, tisíce podnikatelů se stanou plátci DPH

Vyšší zálohy by znemožnily vznik nových živnostníků

V případě vyšších záloh na zdravotní a sociální pojištění je situace ještě jednoznačnější, proti se vyslovilo 95 % oslovených živnostníků. Ruku v ruce s tím označují drobní podnikatelé tento nápad za takřka likvidační. Vyšší minimální zálohy by rovněž mohly ztížit start nových OSVČ. V případě zvýšení minimálních záloh na dvojnásobek by v naší republice přestali vznikat noví živnostníci. V počátcích živnostenského podnikání bojuje živnostník o přežití a v tomto případě by nepřežil první rok. Nebo by vůbec nezačal podnikat a namísto toho by pobíral podporu a sociální dávky a zůstal by viset státu na krku jak balvan, domnívá se Martin Gron, který se živí finančním poradenstvím.

Na otázku, co by podnikatelé v případě přijetí výše zmíněných návrhů dělali, odpověděla polovina z nich, že by s podnikáním musela skončit. Místo toho by se raději nechali zaměstnat, nebo odešli na pracovní úřad. Část z nich by si místo živnostenského oprávnění založila společnost s ručením omezeným. Někteří živnostníci pak otevřeně dokonce přiznali, že by přešli do šedé ekonomiky a živili se raději načerno. Čtěte také: Výdajové paušály: Kalousek potvrdil, že je chce snížit. Podnikatelé to odmítají a hrozí odchodem na pracák

skoleni_15_4

Na závěr připojme ještě některé komentáře oslovených podnikatelů:

Pavel Černý, prodej a montáž plastových oken

Pokud k dojde ke schválení těchto návrhů, vracím živnostenský list a přihlásím se na pracovní úřad. Podnikám od roku 1994 a nikdo si pořádně nedokáže představit, co podnikání v Čechách je.

Jiří Mikulík, poskytování ubytovacích služeb

Největší parazit je stát. Pracujete, děláte přesčasy, za zdaněné peníze nakoupíte stavební materiál, ten vám zdaní DPH. Ve volnu postavíte dům, po kolaudaci platíte daň z nemovitostí. A při pronájmu daně z podnikání.

Richard Homola, cestovní kancelář Touria

Co se týká přínosu pro státní pokladnu či obávaných únicích na odvedené DPH, chytrý český malopodnikatel si opět poradí. Jediným efektem tedy bude více administrativy a přínos na obou stranách nulový. Zvýšení minimálních dávek na důchodové a zdravotní pojištění bude pro některé malé provozy a podnikatele posledním schodkem na cestě do záhuby. Živnostníci s menším obratem a především ti, kteří jsou vázáni na sezónní prodej, budou mimo svoji sezónu pozastavovat živnostenská oprávnění, nastupovat na úřady práce, kde jim tyto příspěvky stát uhradí a po překonání pár „neplodných“ měsíců své živnostenské listy opět opráší a začnou nanovo.

Štepán Zapadlo, e-shop s krmivem a chovatelskými potřebami

Stát si chce vyrobit další nezaměstnané nebo chce vybrat více na penále za nedodržení plateb povinných záloh. Jestli toto je ta podpora malého a středního podnikání, kterou slýcháváme vždy před volbami… Nemám k tomu slov. S likvidací živnostníků si dnešní vláda může podat ruce s tou Gottwaldovou. Výsledek bude stejný, jen s tím rozdílem, že dnes nepůjdou živnostníci povinně do fabrik, ale dobrovolně na pracáky.

Dagmar Vohradská, opravy vozovek, silnic a areálů

Živnost bychom my živnostníci nerušili, co bychom dělali. Pracák? Ale potáceli bychom se na hranici životního minima, i pod ní. Tlak rodiny, stres, deprese, návštěva psychiatrie a dlouhodobé léčení, které se opět z vybraných peněz vydá. Bože, kdo na toto přišel?

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).