Hlavní navigace

Důvěřiví zákazníci naletěli podvodnému e-shopu

1. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Česká obchodní inspekce narazila při své kontrole na podvodný e-shop www.levne-nakupy.net. Občané, kteří si v něm objednali zboží, za své peníze nic nedostali. Žádat peníze na zpět však není možné, uvedené kontakty totiž neexistují.

Že by si lidé měli při nákupu na internetu dávat pozor, v jakém obchodě si zboží vybírají, dokazuje případ e-shopu www.levne-nakupy.net. Na tento internetový obchod upozornilo Českou obchodní inspekci (ĆOI) 10 občanů, kteří nedostali zakoupené objednané zboží ani peníze nazpět.

Na základě podání těchto zákazníků zahájila ČOI kontrolu a navštívila místo podnikání uvedené v kontaktech na stránkách e-shopu. Na adrese měla mít provozovnu podnikatelka vietnamského původu. Jak však kontroloři zjistili, podnikatelka se na daném místě nenacházela a pobývá v současnosti v Rakousku.

ČOI se podařilo domluvit si s podnikatelkou schůzku. Z rozhovoru vyplynulo, že podnikatelka obchod www.levne-nakupy.net neprovozuje a nikdy dříve neprovozovala a že o jeho existenci nemá ani ponětí. Stejně tak podnikatelka podle svých slov nevlastní ani neprodává anoncované zboží a rovněž nemá nic společného s účtem, na který zákazníci posílali své peníze.

www.levne-nakupy.net

V dalším šetření poté inspekce zjistila, že majitelem domény www.levne-nakupy.net občan Prahy 8. Vzhledem k tomu, že uvedená fakta nesou znaky podvodného jednání, neoprávněného podnikání a obohacování, postupuje se toto podání Policii ČR, uvedla Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce.

skoleni_15_4

Hostování domény poskytuje firma Český Webhosting a e-shop je stále aktivní. Jak zjistil server Podnikatel.cz, kontaktní telefonní číslo a e-mail na stránkách www.levne-nakupy.net neexistují. Společnost Český Webhosting zatím odmítá účet zablokovat. Stále tak hrozí, že další zákazníci podvodnému obchodu naletí.

Nemůžeme odstavit web platícímu zákazníkovi, když nám napíšete, že nějaká instituce něco řekla. Pokud budeme mít nějaké oficiální potvrzení, že se tak děje, web odstavíme. Zatím nás nikdo nekontaktoval, uvedl serveru Podnikatel.cz Jan Chyský, jednatel společnosti Český Webhosting.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).