Hlavní navigace

Druhý pilíř zatím přilákal 5 tisíc lidí, společnosti stále věří ve statisíce

31. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Přestože za měsíc fungování přilákal druhý pilíř důchodového systému zatím pět tisíc účastníků, penzijní společnosti věří, že do konce roku jich bude až milion.

Měsíc uplynul od ostrého startu důchodové reformy a vzniku druhého pilíře. Důchodové spoření zatím uzavřelo okolo pěti tisíc lidí, penzijní společnosti však předpokládají, že se jejich počet začne brzy zvyšovat. Do konce roku by mohlo podle odhadů vstoupit do druhého pilíře půl milionu až milion Čechů. Příčiny, proč se zatím občané do druhého pilíře nehrnou, vidí společnosti v liknavosti vlády a absenci informační kampaně. Samy se proto snaží lidi nalákat, a to i za pomoci různých marketingových akcí.

Druhý pilíř zatím přilákal 5 tisíc Čechů

Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Jak včera uvedla Asociace penzijních fondů ČR, do druhého pilíře důchodového systému vstoupilo k 29. lednu letošního roku 4624 občanů. Specializovaný finanční úřad, který má na starosti Centrální evidenci smluv, pak ke včerejšímu dni evidoval 1318 žádostí o registraci uzavřených smluv. Celkově zatím schválil 619 smluv. Smlouva o důchodovém spoření je zaregistrována s účinností k prvnímu dni kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém rozhodnutí, kterým byla smlouva zaregistrována, nabylo právní moci.

Více než polovinu uzavřených smluv má “na svědomí” Penzijní společnost České pojišťovny, a to 2604. Přes tisíc uzavřených smluv uvádí Raiffeisen penzijní společnost a zhruba 500 jich má KB Penzijní společnost. Česká spořitelna – penzijní společnost, Allianz penzijní společnost a ČSOB Penzijní společnost uzavřely shodně okolo 200 smluv. Všechny společnosti se shodují, že zájem zatím odpovídá jejich očekávání a že počet uzavřených smluv v dalších měsících poroste. Podle společností se lidé zatím hlavně snaží získat dostatek relevantních informací, aby se mohli rozhodnout.

Chybí dostatek informací

Právě nízká informovanost tvoří podle penzijních společností hlavní příčinu, proč do systému zatím vstoupilo jen několik tisíc lidí. Jak tvrdí společnosti, vláda nespustila pořádnou informační kampaň a nejistotu lidí umocňují prohlášení opozice, že v případě vítězství ve volbách druhý pilíř zruší. Ke schválení klíčových zákonů k tomu došlo až na podzim loňského roku a veřejnost neměla příliš času se na vše připravit. Samy penzijní společnosti navíc s mediální kampaní v podstatě vyčkaly až na rok 2013. Některé z nich navíc teprve nyní vytváří externí distribuční síť, která by jim měla pomoci v získávání klientů. 


Vstoupí do konce roku do druhého pilíře milion lidí?

Kolik Čechů do druhého pilíře vstoupí do konce roku a kolik smluv by jednotlivé společnosti chtěly uzavřít, se penzijní společnosti neshodují. Penzijní společnost České pojišťovny očekává, že do druhého pilíře vstoupí celkem 1,3 milionu lidí. Raiffeisen penzijní společnost předpokládá, že se do druhého pilíře zapojí minimálně půl milionu účastníků do konce června, z nich by chtěla mít Raiffeisen alespoň 10 %. KB Penzijní společnost tak optimistická, co se počtu zájemců týká, není a v současnosti počítá s půl milionem občanů v celém druhém pilíři do konce roku. Allianz penzijní společnost by pak ráda do konce roku uzavřela 200 tisíc smluv a ČSOB Penzijní společnost počítá se 120 tisíci klienty. Česká spořitelna – penzijní společnost odhaduje do konce roku 700 tisíc účastníků druhého pilíře, z nichž by chtěla mít čtvrtinu.

Vrchol zájmu o vstup do druhého pilíře očekávají každopádně společnosti i ministerstva v květnu a červnu, kdy se budou muset 36letí a starší lidé definitivně rozhodnout, zda smlouvu o důchodovém spoření uzavřou. Dále je třeba upozornit na to, že mladší lidé nejsou žádnou lhůtou vázáni, mají tedy delší prostor pro rozhodnutí, upozornil pro server Podnikatel.cz Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Jak funguje druhý pilíř

Na důchodové pojištění jde 28 % stržených z vyměřovacího základu mzdy. Kdo se rozhodne vstoupit do druhého pilíře, zůstane mu 25 % do průběžného systému (1. pilíře) a 3 % se přesunou do 2. pilíře. K tomu ale musí účastník ještě přispořit 2 % ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění (celkem tedy nasměřuje do 2. pilíře 5 procent z vyměřovacího základu mzdy).

V současnosti vévodí dynamické fondy

Co se týče jednotlivých investičních strategií a fondů, mezi klienty vévodí strategie životního cyklu, kterou tvoří kombinace dynamického, vyváženého a konzervativního fondu. Ve strategii životního cyklu spoří klient na počátku v dynamickém fondu a s postupujícím věkem převádí prostředky do fondu konzervativního. Vzhledem k délce spoření tak lidé v současnosti jednoznačně preferují investice do dynamických fondů.

školení květen 24 - novinky

Společnosti nabízí vedení fondů zdarma či garanci vkladů

Jednotlivé penzijní společnosti se snaží k sobě nalákat klienty i za pomoci různých akcí. Například KB Penzijní společnost nebude účastníkům po celý rok 2013 účtovat poplatek za správu prostředků a ani poplatek za zhodnocení prostředků. Zároveň nebudeme účtovat poplatek za vícenásobnou změnu strategie spoření v průběhu roku, a to jak účastníkům ve druhém, tak i ve třetím pilíři, doplnil serveru Podnikatel.cz Pavel Jirák, předseda představenstva KB Penzijní společnosti. Poplatek za vedení fondů neúčtuje do odvolání také Raiffeisen penzijní společnost, která k tomu nabízí možnost jednou ročně zdarma přejít mezi jednotlivými fondy. Do poloviny roku 2013 se neplatí poplatky i u České spořitelny – penzijní společnosti.

Penzijní společnost České pojišťovny zase přišla s nabídkou garance vkladů. Kdo s pojišťovnou uzavře smlouvu o důchodovém spoření do konce června letošního roku, získá jistotu, že do konce roku 2015 se mu nesníží hodnota vkladu pod původní výši. Pokud by přeci jen hodnota vkladu klesla, doplatíme mu rozdíl v hotovosti. Toto dává klientovi dostatek času na „osahání produktu“, uzavřel pro server Podnikatel.cz Petr Brousil, mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).