Hlavní navigace

Dopravci dostali od Jihočeského kraje za čtyři roky 2,37 miliardy

29. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dopravci, kteří se podílejí na zajišťování osobní dopravy vlaky či autobusy v jižních Čechách, dostali od roku 2003 od Jihočeského kraje 2,37 miliardy korun. Dříve dopravcům přispívaly na ztrátovou dopravu i obce, například v roce 2004 částkou 25 milionů korun. Předloni kraj rozhodl, že veškeré ztráty pokryje ze svého.

Kraj má nyní uzavřené smlouvy s 18 dopravci, z toho s asi 15 autobusovými firmami. Ty ujedou letos v regionu přes 25 milionů kilometrů. Krajské dotace přitom každý rok rostou. Může za to především zdražující nafta i dřívější změny DPH. Jestliže v roce 2004 kraj dopravcům zaplatil necelých 470 milionů korun, loni to bylo už o 200 milionů víc. Příspěvek se zvyšoval jak autobusovým společnostem, tak i Českých drahám jako největšímu železničnímu přepravci.

Vztahy s dopravci si kraj pochvaluje, označuje je přímo za korektní. Není proto nepravděpodobné, že by mohl nastat kolaps meziměstských spojů, jako nedávno zažil Ústecký kraj. Kvůli sporům s jednou firmou tam doprava na několik dní zkolabovala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).