Hlavní navigace

Dohodu o monitoringu dodávek plynu schválila i Ukrajina. Plyn by mohl začít proudit každou hodinou

11. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dohodu o monitoringu průtoku plynu Ukrajinou nakonec podepsaly všechny zúčastněné strany konfliktu. Smlouva byla zaslána do Moskvy a ještě dnes by mohl plyn opět začít proudit přes Ukrajinu. Rusko plyn pustí tehdy, až bude mít potvrzeno, že monitorovací týmy jsou na místě, uvedl premiér České republiky Mirek Topolánek, který dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou zprostředkoval.

Topolánek rovněž potvrdil, že plyn dorazí do Evropy zhruba za 36 hodin po obnovení dodávek. První plyn by k nám měl dorazit v pondělí, či v úterý. Podepsání dohody uvítali také čeští podnikatelé.

Hospodářská komora považuje dohodu o obnovení dodávek ruského plynu do Evropy za první velký český diplomatický úspěch v rámci našeho předsednictví, ale též především za vítězství zdravého rozumu. Dohoda je uklidňující zprávou pro občany, ale zejména vítanou zprávou pro české podniky, na které by případná regulace dopadla nejdříve. Věříme, že tato dohoda bude naplněna a plyn začne znovu proudit do evropských zemí, komentoval Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).