Hlavní navigace

Dodávky plynu - nyní opravdu bez dalšího zdržení?

12. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ukrajina dnes znovu podepsala dohodu o monitoringu transportu dodávek ruského plynu přes své území. Předchozí verze dohody byla Ruskem prohlášena za neplatnou poté, co do ní Ukrajina připojila vlastní dodatek. Rusko tak na smlouvu odmítlo přistoupit a trvalo na jejím přepracování.

Ukrajina dnes opětovně podepsala dohodu o monitorování transportu ruského zemního plynu přes její území. Tentokrát je dohoda bez vloženého dodatku, díky kterému odmítlo Rusko na smlouvu přistoupit. Nyní by tak mohla být cesta k obnovení dodávek plynu již otevřená, neboť na rozmístění mezinárodní mise, která bude monitoring provádět, se Ukrajina, Rusko a Evropská unie dohodly již dříve.

V České republice zatím nedochází díky omezení dodávek k výraznějším problémům. Do České republiky proudí zemní plyn severní cestou a zahraniční dodávky doplňujeme čerpáním zemního plynu z podzemních zásobníků, uvádí společnost RWE Transgas. Slovensko plynovou krizí trpí mnohem více. RWE Transgas proto ve spolupráci se slovenským SPP zajistila dodávky zemního plynu. Mezi ČR a Slovenskem tak proběhne tzv. swapová operace, protože tranzitní soustava, která se využívá pro pravidelné dodávky zemního plynu ve střední Evropě je od úterý 6. ledna uzavřena, dodal k situaci Martin Chalupský, tiskový mluvčí RWE Transgas. Čtěte více: Všechno jinak, Moskva podepsanou dohodu odmítla

Hospodářská komora ČR považuje dohodu o obnovení dodávek ruského plynu do Evropy za první velký český diplomatický úspěch v rámci našeho předsednictví, ale též především za vítězství zdravého rozumu. Dohoda je uklidňující zprávou pro občany, ale zejména vítanou zprávou pro české podniky, na které by případná regulace dopadla nejdříve. Věříme, že tato dohoda bude naplněna a plyn začne znovu proudit do evropských zemí, uvedl k situaci Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).