Hlavní navigace

Banky omezují úvěry pro developery

12. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Developeři budou muset více využívat vlastní finance, protože banky pro ně omezují úvěry. Podmínky pro výstavbu dalších kancelářských budov se tak v Česku zhorší.

Zatímco v posledních dvou letech banky kvůli silné konkurenci snižovaly požadavek na vlastní kapitál developerů na minimum – dávalo se až sto procent hodnoty projektu – to se už mění. Banky se vracejí ke standardní úrovni vlastních zdrojů, která se pohybuje mezi 20 až 25 procenty. Česká spořitelna to už požaduje čtyři měsíce. Zvyšuje to náklady developerů, vlastní kapitál je vždycky nejdražší. Ale není jasné, zda se zdraží i projekty. Developeři mohou snížit své výnosy nebo zvýšit ceny, uvedl pro server iHNed.cz Kamil Kosman, šéf financování nemovitostí České spořitelny.

O zhoršení podmínek developerské práce mluví i Radim Passer, šéf společnosti Passerinvest. Dosud podle Passera banky půjčovaly až 85 procent nákladů projektu. Nově půjčí v rozmezí 60 a 70 procent investičních nákladů. Podle něj dojde k poklesu výstavby, protože developeři, kteří nemají dostatek vlastních prostředků, některé své projekty odloží. Zhoršení podmínek financování projektů potvrzuje řada dalších developerů. Shodně však tvrdí, že žádné své projekty nezastaví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).