Hlavní navigace

Datové schránky včera roztáhly svá křídla

2. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Revoluce v komunikaci s úřady, jak projekt datových schránek mnozí nazývají, se včera definitivně stala skutečností. Takřka veškerá pošta od orgánů veřejné moci poputuje k adresátovi elektronickou cestou. Pořád však zůstává několik "ale".

Zkušební doba datových schránek vypršela, od včerejšího dne se jede naostro. Všechny datové schránky se k prvnímu listopadu aktivovaly a komunikace s úřady by nyní měla směřovat výhradně skrze ně. Přestože podnikatelé systém vítají, připomínají, že projekt není bez chyb a je na něm co zlepšovat.

Schránku si kontrolujte jednou týdně

Kdo si neaktivoval datovou schránku sám, už se o to starat nemusí. Všechny doposud nezprovozněné datové schránky se včera aktivovaly a každý, kdo je má ze zákona povinné (orgány veřejné moci a právnické osoby z obchodního rejstříku), by je měl začít používat. Pokud si někdo datovou schránku neaktivuje a bude ji i po prvním listopadu nadále ignorovat, tak vystavuje hlavně sám sebe různým rizikům plynoucích z toho, že se nebude moci seznámit s poštou, která mu bude doručována, varoval v rozhovoru pro server Podnikatel.cz Petr Stiegler, šéf eGovernmentu České pošty. Čtěte více: Petr Stiegler: Pokud bude někdo datovou schránku ignorovat, vystavuje sám sebe riziku.

Nedávná novela občanského soudního řádu totiž zavedla nový systém doručování úředních dopisů. V případě nevyzvednutí zásilky na poště do 10 dnů od oznámení jejího doručení se písemnost vhodí do schránky a považuje se za doručenou uplynutím desátého dne lhůty. Změna se souvisí i s datovými schránkami. Pokud se uživatel do datové schránky do 10 dnů od doručení nepřihlásí, považuje se dokument za doručený. Firmy by proto měly průběžně monitorovat stav své datové schránky. Doporučuje se jejich pravidelná kontrola alespoň jednou týdně.

Datová schránka je nazývána veřejným úložištěm. Je určena k doručování dokumentů orgánů veřejné moci a naopak k provádění podání vůči nim. Ministerstvo vnitra si od zavedení datových schránek slibuje rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy nejširší veřejnosti. Zavedení schránek však není jedinou novinkou na poli veřejné správy. V dohledné době se dočkáme základních registrů i elektronických občanských průkazů.

Nedošly přihlašovací údaje? Využijte informační linku

Datové schránky se však netýkají jen právnických osob zapsaných v obchodním rejstříku. Zřídit si je rovněž mohou ostatní právnické osoby jako nadace či různá nezisková sdružení a také podnikající i nepodnikající fyzické osoby. A právě u fyzických osob došlo v řadě případů k nesrovnalostem s evidencí obyvatel. Přestože se přístupové údaje v průměru zasílaly do tří dnů od podání žádosti, řada fyzických osob je neobdržela ani měsíc po zažádání. Čtěte také: Aktivace datových schránek se podobá daňovému přiznání, oboje podnikatelé nechávají na poslední chvíli.

Tyto žádosti spadnou do tzv. manuálního zpracování, kde jimi skutečně musí úředníci jednotlivě prokousat. Musí též zkontrolovat údaje, jestli se jedná o nějaký vážnější problém nebo jde třeba o nějakou chybu na straně informačního systému, vysvětlil Petr Stiegler s tím, že pokud se občan domnívá, že datová schránka mu měla být už zřízena, by měl kontaktovat informační linku. Zde mu operátoři poskytnou informaci, jestli schránka byla zřízena, jestli údaje byly či nebyly doručeny a poradí, co dělat dál.

Čtěte více na Lupa.cz

Nedojde k přetížení schránek?

S ohledem na hromadnou aktivaci datových schránek také panovaly obavy z toho, že systém by se mohl při aktivaci mnoha schránek přetížit. Podle provozovatele, České pošty, však nic takového nehrozilo. Vlastní aktivace totiž není úkon, který by byl z hlediska systému nějak náročný. Zatěžkávací zkouškou však budou první dny fungování systému, kdy začnou úřady do datových schránek zasílat své zprávy. Zde se již technická bezproblémovost nedá stoprocentně zaručit, jak však tvrdí Česká pošta, větší výpadky by nastat neměly. Čtěte více: Stiegler: U datových schránek bych rád vyvrátil obavy a mýty.

Podle Petr Stieglera nebyl kritický ani tak včerejší „aktivační den“ jako spíše dnešek. Dnes totiž začaly přes systém jednotlivé strany zasílat své zprávy. To je věc pochopitelně komplikovanější. Systém procházel nějakými zátěžovými testy, takže problém by nastat neměl. Na druhou stranu, vždycky jde o to, kolik zásilek, těch datových zpráv, bude dopravováno, ani ne tak v jeden den, ani ne tak v jednu hodinu, ale spíše v jednu vteřinu. A to jsou pochopitelně věci, které jsme neměli možnost naostro vyzkoušet, dodal Stiegler.

Co si myslíte o zavedení datových schránek?

Pozor na falešné stránky

V souvislosti s datovými schránkami se také objevily výtky k jejich technologickým požadavkům. Aby se totiž uživatel mohl do schránky přihlásit, musí si nainstalovat program 602Filler, což se mnoha podnikatelům nezamlouvá. Obavy také vzbudilo zabezpečení schránek, když při přihlašování do schránky prohlížeč označuje certifikát za nedůvěryhodný. Je to velmi nebezpečné, člověk se může stát obětí man-in-the middle útoku. Kořenový certifikát prohlížeč nezná a uživatel neví, jak může certifikát ověřit, nelíbilo se například účastníkům online chatu. Čtěte více: Čtenáři chatovali na téma Datové schránky.

skoleni_15_4

Černé předpovědi některých podnikatelů se pak skutečně naplnily, když na internetu vznikly stránky s falešným přístupem do datových schránek. Zatímco se datových schránek dá přihlásit přes adresu www.datoveschran­ky.info či přímo přes web www.mojedatovas­chranka.cz, nepravá internetová stránka na www.datoveschran­ky.net údajný přístup do schránky rovněž nabízí. Odborníci však varují před jakýmkoli zadáváním osobních údajů na těchto stránkách, protože by mohlo dojít k jejich zneužití.

Zda datové schránky obstojí ve všech náročných technologických zkouškách, ukáží až následující týdny a měsíce. Přesto se podle podnikatelů jedná o krok správným směrem, který usnadní a zefektivní komunikaci s orgány veřejné moci. Jak zmínil jeden čtenář v nejmenované internetové diskuzi: Věřím, že všechny problémy se schránkami jsou jen porodní bolesti, které se podaří brzy odstranit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).