Hlavní navigace

Daňový bonus za dítě skončí, na kobereček míří i výdajové paušály OSVČ

24. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Daňový bonus za dítě se zruší a OSVČ se zřejmě změní výdajové paušály. Na druhou stranu má dojít ke zjednodušení díky konci superhrubé mzdy a sjednocení daní a pojistného. Toto všechno tvoří rámec plánované daňové reformy.

Podnikatelé se musí opět připravit na změnu daňového systému. Ministerstvo financí totiž chystá velkou reformu daní. Ústředním tématem novinek se má stát zjednodušení daní a zrušení výjimek. Ministerstvo nadále počítá se vznikem jednotného inkasního místa, tedy se sjednocením daní a pojistného do jedné platby a na jeden tiskopis. Tato harmonizace má být však vykoupena zrušením daňového bonusu za dítě či škrtem daňových výjimek, jako je třeba zvýhodnění stravenek. Pozornosti neuniknou ani výdajové paušály OSVČ, které zřejmě v současné podobě a výši nevydrží. Čtěte více: Kalouskova křížová výprava proti stravenkám opět začíná

Uspěje další snaha o zjednodušení daní?

Reforma daňového systému v letech 2011 – 2013. Právě to bylo stěžejním tématem celorepublikové konference, kterou minulý týden uspořádala Hospodářská komora České republiky (HK ČR). O plánované reformě a její podobě hovořili Martin Jareš, ředitel odboru strategie daňové politiky a správy ministerstva financí, Peter Chrenko, bývalý náměstek na ministerstvu financí a v současnosti partner pro daně společnosti PwC, Jiří Škampa, viceprezident Komory daňových poradců ČR a Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Vzhledem k tomu, že konkrétní podoba reformy se teprve vytváří, k dispozici jsou v současnosti tak především obecné záměry. Ty zůstávají obecně stejné. Jde o snížení administrativní zátěže, zjednodušení daňového systému a vyšší efektivita daňového systému. Jak k tomu trefně poznamenal Jiří Škampa z Komory daňových poradců, zjednodušování daňového systému probíhá už 20 let a ze své zkušenosti může poznamenat, že nejjednodušší daně byly za socialismu.

Navzdory obecnosti však na konferenci zaznělo i několik konkrétních kroků, které ministerstvo financí plánuje v rámci reformy změnit. Vlajkovou lodí změn zůstává jednotné inkasní místo, tedy sjednocení daní a pojistného do jedné platby a na jeden tiskopis. S tím souvisí i konec superhrubé mzdy, často kritizovaného „kočkopsa“. Jak řekl Martin Jareš z ministerstva financí, proces vytváření jednotného inkasního místa již začal tento rok vznikem Generálního finančního ředitelství. Od ledna příštího roku by se mělo snížit množství finančních úřadů a redukovat počet stupňů daňové správy na dva. V roce 2013 pak podle plánů ministerstva dojde k přesunu kompetencí k výběru sociálního a zdravotního pojistného na daňovou správu. O rok později by pod daňovou správu měl spadnout též výběr spotřebních daní. Čtěte více: Základní kámen pro jednotné inkasní místo položen.

Za oběť padne daňový bonus za dítě

Sjednocení plateb od poplatníka chce ministerstvo udělat pomocí maximálního sblížení základu daně z příjmů fyzických osob, sociálního pojistného a zdravotního pojistného. V novém zákoně o daních z příjmů plánuje ministerstvo novou definici a rozdělení jednotlivých příjmů. Ty se tak mají dělit na:

Důležitou součástí reformy se má stát minimalizace počtu výjimek ze zdanění, což by se mělo třeba dotknout již tolikrát skloňovaných stravenek. Martin Jareš dále uvedl, že ministerstvo zruší daňový bonus u slevy na dani na dítě, zavede měsíční hlášení o jednotlivých zaměstnancích a podívá se na zoubek výdajovým paušálům. Právě transformace výdajových paušálů, které mnoho OSVČ rádo využívá, by mohlo přinést podnikatelům nepříjemné překvapení v podobě vyšších odvodů.

Ani v tomto případě se nejedná o úplnou novinku, o snížení paušálů uvažoval ministr Miroslav Kalousek už na podzim. Proti tomuto návrhu se však výrazně staví ODS, podle které by šlo o porušení koaliční smlouvy. Zda k jejich poklesu (či změně) skutečně dojde, je tak momentálně ve hvězdách. Snížení výdajových paušálů by navíc směřovalo i proti záměru samotného ministerstva financí, které počítá s přesunem zdanění do nepřímých daní a s úlevou na přímých odvodech. Na konkrétní podobě změn teprve pracujeme a budeme o nich jednat, upřesnil na konferenci Jareš.

Sami podnikatelé přitom od reformy očekávají, že nezvýší daňovou zátěž a dojde k celkovému významnému zjednodušení daňového systému. K hlavním principům budoucího zákona o dani z příjmů by mělo patřit především zdanění ekonomické aktivity, nikoli kapitálu právnických osob. Vhodné by bylo pokračovat i v reformě DPH, při níž by došlo ke změně režimu. V praxi by to znamenalo přiznat a odvést DPH v den přijetí platby, komentoval Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR. Čtěte více: Výdaje paušálem může využít i plátce DPH

Některé daně se asi zruší

Ministerstvo financí dále zamýšlí změny v oblasti daně z nemovitostí. Do roku 2013 se mají vytvořit mapy daňových základů, jednotlivé obce by se formálně rozčlenily do několika skupin například dle vzdálenosti od centra, hlučnosti, zasíťování, stavu infrastruktury. Pro každou kategorii by obce mohly zvolit jiný koeficient daně z nemovitostí. V neposlední řadě se hovoří o tom, že by se některé daně zrušily. Konkrétně se to týká třeba daně z převodu nemovitostí, či dani dědické a darovací ve třetí skupině. Nejásejte ale předčasně, že se tím sníží daně. Platba za převod nemovitostí nebo dary by v tom případě nejspíše spadla pod daň z příjmů.

Za těžké ekonomické situace si vláda nemůže dovolit ulevit firmám snížením daní, protože i veřejné finance jsou pod tlakem. Může ale snížit daňové zatížení podniků prostřednictvím jednodušší daňové administrativy, řekl na konferenci Peter Chrenko, partner v daňovém a právním oddělení společnosti PwC ČR a bývalý náměstek ministra financí.

Daně x

Právě administrativní náklady tvoří u některých daní až desítky procent z jejich celkového předpisu. Například v roce 2007 stát vybral na dani z příjmů fyzických osob z podnikání 23,1 miliardy korun. Podnikatele však tato daň stála dalších 6,7 miliardy korun na nákladech, což je více než třetina. Peter Chrenko navíc odhaduje, že v případě daní z příjmů fyzických podnikajících osob se v loňském roce náklady vyvolané daňovým systémem skoro vyrovnaly již objemu vybraných prostředků.

Jak nakonec bude nový daňový systém konkrétně vypadat, by mělo být jasné ještě v tomto roce. Než začneme širokou odbornou diskusi nad návrhem ministerstva financí, měly by být předloženy základní teze a principy, kterými by se měly řídit očekávání odborné i laické veřejnosti, upozornil na závěr Peter Chrenko. Čtěte také: Co se změnilo v roce 2011 u daně z nemovitostí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).