Hlavní navigace

Daňový bonus a srážky ze mzdy. Další oříšek pro mzdové účetní

24. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zahrnout nebo nezahrnout daňový bonus do výpočtu pro exekuce a insolvence? A co přeplatek na dani? Poradila exekutorská komora i ministerstvo spravedlnosti.

Zahrnout nebo nezahrnout daňový bonus a přeplatek z ročního zúčtování do mzdy pro stanovení exekučních a insolvenčních srážek? To je otázka, která nedá spát nejedné účetní. Názory odborníků na tuto problematiku se bohužel liší. Požádali jsme proto o stanovisko Exekutorskou komoru České republiky a ministerstvo spravedlnosti.

Daňový bonus a exekuce

Mluvčí Exekutorské komory České republiky upozornila, že problematiku daňového bonusu je třeba odlišit od situace, kdy povinnému vznikne přeplatek na dani z příjmu fyzické osoby. V takovém případě je nutno vycházet z toho, že vratný přeplatek na dani z příjmu fyzických osob tvoří část záloh na daň z příjmu, které byly ze mzdy povinného zaměstnance odvedeny, a netvořily tak základ pro výpočet srážky. Jestliže by tyto zálohy ze mzdy zaměstnance odvedeny nebyly (popř. v menším rozsahu), byly by takové částky součástí čisté mzdy, a tedy i základem pro výpočet srážek, které by za takových podmínek byly vyšší, uvedla Petra Báčová. Dodala, že pokud by přeplatek na dani z příjmů fyzických osob nebyl do čisté mzdy zaměstnance zahrnut, jednalo by se o obcházení zákona. Tímto způsobem by mohlo potenciálně dojít k poškození oprávněného (resp. zmaření uspokojení jeho pohledávky) tak, že by ze mzdy povinného byly účelově odváděny vysoké zálohy na daň, které by mu následně „oklikou“ vracel správce daně a nebylo by možno je exekučně postihnout.

Čtěte také: Exekuce a srážky ze mzdy se v roce 2012 mění. Čtěte, jak

V případě daňového bonusu se nejedná o součást odvedené zálohy na daň z příjmů fyzických osob. Exekutorská komora ČR zastává názor, že jej do čisté mzdy za účelem výpočtu srážek zahrnout nelze. S ohledem na skutečnost, že by vliv započtení daňového bonusu do čisté mzdy na výši srážek byl zcela zanedbatelný, se nicméně domníváme, že jde o problematiku spíše marginálního významu, dodala mluvčí Petra Báčová.

Daňový bonus a insolvence

Jestliže však má zaměstnanec více dětí, za které náleží daňový bonus, není dopad jeho započtení či nezapočtení do čisté mzdy pro výpočet srážek až tak zanedbatelný. Vzhledem k výši daňového zvýhodnění (měsíčně na jedno dítě 1117 Kč) se může jednat o částky v řádu několika tisíců. Situace se navíc zásadně mění, pakliže jde o srážky insolvenční.

Čtěte také: S růstem zadluženosti přibývá i insolvenčních srážek ze mzdy. Čtěte, jak na ně

Daně x

Ministerstvo spravedlnosti odkazuje, že odpověď na tuto otázku lze najít prostřednictvím ustanovení týkajících se majetkové podstaty v insolvenčním řízení. Podle insolvenčního zákona totiž náleží do majetkové podstaty mimo jiné peněžní prostředky, dlužníkova mzda nebo plat, jeho pracovní odměna jako člena družstva a příjmy, které dlužníkovi nahrazují odměnu za práci, zejména důchod, nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, stipendia, náhrady ucházejícího výdělku, náhrady poskytované za výkon společenských funkcí, podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci. To, co do majetkové podstaty nepatří, vymezuje ustanovení § 207 a § 208 insolvenčního zákona, sdělil pro server Podnikatel.cz Jiří Hovorka, ředitel tiskového odboru ministerstva spravedlnosti. V případě insolvencí je tedy daňový bonus dle názoru ministerstva spravedlnosti postižitelný, protože patří do insolvenční podstaty. 

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).