Hlavní navigace

Daně můžete bez pokut zaplatit až do 7. dubna

1. 4. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Letošní rok přinesl změnu termínů nejen pro podání daňového přiznání ale též pro doplacení daní. Zákonný termín se sice shoduje s lhůtou pro odevzdání přiznání, avšak případné penále se podnikatelům začne počítat od den dříve. Zároveň si OSVČ musí dát pozor na den platby, za ten se totiž počítá den, kdy peníze přijdou na účet. Pro úplnost tedy dodejme, že 1. dubna (respektive 1. července) by měl mít finanční úřad peníze již na účtu. Platí-li tedy podnikatel převodem či složenkou, měl by to udělat alespoň o den dříve.

Úrok z prodlení vzniká však až počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Jinak řečeno, nepočítá se za první čtyři dny. Pokud je tedy splatnost 1. dubna, bude úrok z prodlení počítán od 8. dubna – v pořádku tedy bude, pokud poplatník zaplatí v hotovosti na pokladně finančního úřadu nejpozději dne 7. dubna. V případě převodu přes účet musíte poslat peníze tak, aby 7. dubna (případně 11. července) byly již na účtu finančního úřadu.

V případě nezaplacení v daných termínech vzniká podnikateli povinnost uhradit úrok z prodlení za každý den prodlení, počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby včetně. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současné době tak činí 14,75 %. Čtěte více: Dokdy musí OSVČ zaplatit daně, sociální a zdravotní pojištění? Přinášíme ucelený kalendář

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).