Hlavní navigace

ČSSZ má nové tiskopisy. Jsou interaktivní a vyplňují se online

13. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Česká správa sociálního zabezpečení spustila nový rozcestník pro formuláře. Jsou dostupné online na webu a automaticky kontrolují správnost vyplnění.

Česká správa představila nové interaktivní formuláře. Celkem jich má k dispozici 105. Vyplňují se pouze online skrze ePortál a vyplnit je mohou uživatelé na mobilu i tabletu s příslušným doplňkem. Poslední série formulářů byla nasazena 1. července. 

Výhodou interaktivních tiskopisů je možnost logické kontroly vyplňovaných údajů, která upozorní na případné chyby či neúplné vyplnění. Formuláře se dají i jednoduše odeslat přímo do ČSSZ. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Nové tiskopisy od ČSSZ vyplníte i na tabletu. 

O interaktivní formuláře je velký zájem

Nejčastěji používané tiskopisy mohli uživatelé používat v interaktivní verzi již v průběhu prvního pololetí. ČSSZ si nasazení nových formulářů pochvaluje, usnadňuje jí to práci se zpracováním: Jen letos, za prvních šest měsíců, ČSSZ automatizovaně zpracovala 9,8 milionu elektronicky zaslaných tiskopisů. Oproti stejnému období loňského roku je to o zhruba 1,8 milionu e-tiskopisů více, což představuje meziroční nárůst o více než 20 %, komentovala novinku Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). 

Čtěte také: Přehled přes tablet nebo online objednání. Takové novinky připravila ČSSZ

Klient ČSSZ (občan, firma či instituce) má možnost vybrané interaktivní tiskopisy odeslat podepsané kvalifikovaným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím datové schránky. Vyplněný a odeslaný tiskopis si samozřejmě může vytisknout a založit do své evidence. Nechybí ani funkce uložit data rozepsaného formuláře na disk počítače. 

Papírové tiskopisy zatím zůstávají

Načtení datové věty (xml souboru), které si klienti vytvoří ve svých speciálních mzdových či účetních programech, do interaktivního tiskopisu umožní jednoduše a rychle zkontrolovat její správnost, což je předpoklad k přijetí tiskopisu systémy ČSSZ, doplnila Buraňová. 

Content First

Samotné vyplnění tiskopisů nevyžaduje přihlášení do datové schránky. Pokud se však uživatel k ePortálu ČSSZ přihlásí pomoci údajů do své datové schránky, všechny identifikační údaje bude mít automaticky předvyplněné. 

I přes nasazení interaktivních formulářů zůstává zatím ČSSZ také u klasických papírových tiskopisů, které jsou ke stažení i na serveru Podnikatel.cz. Spolu s interaktivními tiskopisy spustila ČSSZ i call centrum technické pomoci, které je dostupné na telefonním čísle 585 708 290.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).