Hlavní navigace

ČR žádá o chráněné označení České pivo

23. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

ČR usiluje o chráněné zeměpisné označení České pivo. Žádost dnes byla zveřejněna v Úředním věstníku EU. Začala tak půlroční lhůta, v které mohou případné dotčené subjekty v EU podat námitky proti udělení chráněného zeměpisného označení. Pokud by ČR toto právo na ohranu označení piva získala, stala by se tak první zemí v EU, která by získala chráněné zeměpisné označení pro pivo. Podle dostupných informací je registrováno zatím jen Bavorské pivo. Chráněné označení ale získala již řada značek piv z různých zemí unie.

Podle žadatelů jsou to právě specifické vlastnosti jako tradiční metoda vaření a používané suroviny, které kvalitní české pivo má. V žádosti se uvádí, že po staletí se na území dnešního Česka v naprosto převažující míře vaří spodně kvašené, řádně prozrálé pivo stále stejným výrobním postupem. Charakteristické je pro něj tedy vyšší podíl nezkvašeného extraktu, větší množství polyfenolů, vyšší pH, výraznější barva, hořkost i říz.

Pokud by ČR právo na chráněné zeměpisné označení získala, neznamenalo by to však automaticky, že tak bude moci být označeno každé pivo, které bylo vyrobené v ČR. Označením se může pyšnit pouze to, které bude vyrobeno odpovídajícím postupem popsaným v žádosti. To pak podle žadatelů zaručuje, že pivo bude skutečně kvalitní. Označení tedy nebudou moci zřejmě používat některá nízkoalkoholická piva či piva naopak s vysokým obsahem alkoholu.

Žádost podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu v roce 2004.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).