Hlavní navigace

ČOIka se hygienám do kontrol už motat nebude, ty však o změně neví

23. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Nový zákon upravil pravomoci České obchodní inspekce, která již nebude kontrolovat dodržování hygienických předpisů. Veškerý dohled zůstane na bedrech místních hygienických stanic. Ty však o legislativní změně nikdo neinformoval.

Poslanecká sněmovna schválila ke konci minulého týdne zákon, který má snížit administrativní zátěž pro podnikatele. Součástí nové úpravy se stala také úprava kompetencí České obchodní inspekce (ČOI). Ta by již neměla kontrolovat dodržování hygienických předpisů v obchodech a restauracích a plně by tuto oblast měla ponechat místně příslušným hygienickým stanicím.

Při vytváření a připomínkování zákona však zřejmě došlo ke komunikačnímu šumu, jelikož hygienické stanice o nové legislativní úpravě vůbec netuší. Ministerstvo zdravotnictví, které by, jakožto nadřízený orgán, mělo hygienu informovat, žádnou zprávu stanicím neposkytlo. A to navzdory tomu, že norma už nyní leží v senátu, kde čeká na své schválení.

Hygiena o ničem neví

V rámci zákona, který by měl podnikatelům ulevit od byrokratické zátěže, prošlo také pozměnění kompetencí České obchodní inspekce. Ta už by se nově neměla zabývat hlídáním dodržování hygienických předpisů a zcela by měla tuto pravomoc ponechat místním hygienických stanicím. Stávající ustanovení je spíše matoucí, a to jak pro spotřebitelskou, tak i podnikatelskou veřejnost. Jeho vypuštění zabrání případným kompetenčním sporům mezi dozorovými orgány a též provádění duplicitních kontrol v prodejnách a provozovnách, uvádí se v důvodové zprávě zákona.

Hygienické stanice by tak měly nově kontrolovat dodržováním příslušných předpisů v oblasti hygieny samy. Jenže informace o vytváření a schvalování zákona se ke krajským hygienickým stanicím nedostaly a ty tak o ničem vůbec netuší. Až dosud nám o projednávané právní úpravě nebylo nic známo. Ministerstvo zdravotnictví ČR, jako nadřízený orgán, nás o předmětném záměru neinformovalo, uvedl serveru Podnikatel.cz Božík Buchtela, náměstek ředitele pro správní činnost Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Že ministerstvo zdravotnictví o změně zákona hygienu neinformovalo, potvrzuje také Ivana Teplá, asistentka ředitele Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Vládní návrh zákona nemám k dispozici a proto nemohu usuzovat na jeho dopady, připojila se Eva Richterová, vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje. Zákon přitom zamířil již senátu, pokud i tam projde a podepíše ho i prezident, mohl by vstoupit v platnost během několika příštích měsíců.

V praxi se toho příliš nezmění

Přestože hygienické stanice o nové právní úpravě mnoho nevědí, až tolik to znamenat nemusí, z praktického hlediska se toho totiž mnoho nemění. Už v současnosti se totiž ČOI spíše zaměřovala poctivost prodeje a kontrolu hygienických předpisů povětšinou nechávala na hygienických stanicích. Jak uvedla serveru Podnikatel.cz Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce, dokazování je pro inspekci v této oblasti složité. Přesto ještě stále může ČOI udělovat za porušení zákona v oblasti hygieny peněžní sankce. Čtěte také: České podniky stále nalévají mladistvým alkohol.

Teprve nově schválená legislativní úpravu tuto pravomoc inspekci definitivně odjímá. Pokud objevíme viditelné porušení hygienických předpisů, zaznamenáme to do protokolu a předáme podnět příslušné hygienické stanici, popisuje Jana Příhodová, ústřední ředitelka ČOI. Jenže toho se trochu obává Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), které varuje před tím, že hygienická služba nemusí zasáhnout dostatečně včas. Záleží na tom, jak bude celý systém nastaven. Pozitivní je, že se tím ČOI určitým způsobem uleví, neboť kontrol zaměřených na hygienu tak ubude a ČOI se tak bude moci více specializovat na svou výlučnou agendu, domnívá se Jan Votočka, tiskový mluvčí SOS.

S dodržování hygienických předpisů se řada firem stále nezatěžuje. Jenom na území Prahy provedla místní hygienická stanice v roce 2009 celkem 4986 kontrol, v 53 % případů zjistila nějaké porušení stávajících norem. O mnoho lepší není situace ani v dalších krajích. Například Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje odhalila závady v 309 provozovnách z celkového počtu 1669 kontrol.

Navštěvujete stánky s občerstvením?

Pokuty jsou směšně nízké

Samotní podnikatelé se ke změně zákona staví spíše neutrálně. Podle nich bude především záležet na důslednosti hygienické služby, jejích možnostech a přístupu. Jak doplňuje Jan Votočka ze Sdružení obrany spotřebitelů, záležet bude též na tom, jak bude ČOI s hygienou dobře spolupracovat, protože nelze vždy jejich agendu zcela oddělit.

Brand24

Václavu Stárkovi, generálnímu sekretáři Asociace hotelů a restaurací ČR, v současnosti především vadí nejednotný přístup v rámci jednotlivých krajů. Někdy nás překvapuje celkem nekompromisní postup v případě například nových hotelů, kdy na druhé straně se setkáváme se stánky, kde přístup k zajištění hygieny nelze srovnávat s restaurací, a přesto může fungovat, komentoval serveru Podnikatel.cz Stárek. Čtěte také: Chci si založit prodejní stánek s občerstvením. Jak na to?

Asociaci hotelů a restaurací ČR se ale nezamlouvají i další věci, především v oblasti sankcí a postihů. Podle Václava Stárka udělují kontroloři za porušení předpisů většinou velice nízké pokuty, které tak netvoří dostatečně účinný nástroj pro změnu chování některých podnikatelů. Jeho slova dokazují statistiky z kontrol ČOI v zařízeních společného stravování z letošního třetího čtvrtletí. Průměrně výše pokuty tehdy činila zhruba 1000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).