Hlavní navigace

Co přinesl rok 2010 v českém podnikání? Třeba pokutu za nízké ceny

28. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Volební rok 2010 pomalu končí. Na tuzemské podnikatelské scéně přinesl řadu zajímavých věcí. Začalo například slevové šílenství, roztrhl se pytel s podvodnými e-shopy či jedna firma zjistila, že za nízké ceny lze dostat tučnou pokutu.

Vánoční výprodeje naplno začaly a slevy dosahují až 70 %. Ne vždy jsou fakt nízké ceny legální, tedy aspoň podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten pokutoval společnost Student Agency za to, že zneužila svého dominantního postavení na trhu a nabízela tzv. predátorské ceny. Jak funguje státní byrokracie v praxi se také přesvědčily fotovoltaické elektrárny, které se rozhodl stát po dřívější podpoře raději zdanit.

Letošní rok též přinesl vlnu slevového nakupování, které si brzy získalo srdce Čechů. Více než 100 slevových serverů je toho jasným důkazem. Že nakupování přes internet nepatří mezi bezrizikové varianty, se letos však přesvědčili zákazníci, kteří naletěli falešným e-shopům. Těch se totiž objevilo poměrně hodně a zaplacené peníze okradení zákazníci již zřejmě nikdy neuvidí. I takový byl letošní rok 2010.

Pokuta pro Student Agency za nízké ceny

Antimonopolní úřad (ÚOHS) více než dva roky prošetřoval společnost Student Agency kvůli údajnému zneužití dominantního postavení na trhu. Na počátku tohoto listopadu pak vydal úřad rozhodnutí, ve kterém udělil společnosti Student Agency pokutu ve výši 6,185 milionu korun za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. Podle ÚOHS zneužila firma Student Agency svého dominantního postavení na trhu poskytování služeb veřejné linkové osobní autobusové dopravy na lince Praha – Brno a zpět. Žlutý přepravce se měl snažit vyloučit z uvedeného trhu konkurenta – společnost Asiana, když uplatňovala nepřiměřeně nízké, tzv. predátorské ceny.

Důvodem celé kauzy se stala situace z počátku roku 2008. Společnost Student Agency zavedla pro trasu Praha-Brno snížené jízdné v ceně 50 Kč. Tato sleva se sice týkala pouze cestujících, kteří využívali kreditové jízdenky, ale i to vadilo konkurenční společnosti Asiana, podle které nasadila firma Student Agency dumpingové ceny. Přitom samotná Asiana od října do prosince roku 2007 nabízela při nákupu jízdenky přes internet jako první cenu 50 Kč. Antimonopolní úřad přesto shledal provinění Student Agency a firmu pokutoval.

Společnost Student Agency však s pokutou a se zdůvodněním nesouhlasí a proti rozhodnutí již podala rozklad. Podle Student Agency je rozhodnutí protizákaznické, jelikož říká, že společnost, která je úspěšná, získá důvěru zákazníků, nemůže reagovat na vývoj na trhu jedním ze základních nástrojů – a to cenou. Jinými slovy tímto rozhodnutím Úřad konstatoval, že zákazníci nemají nárok na akční slevy či jiné nabídky, které jsou ale jinak na trhu zcela běžné, komentoval Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí společnosti Student Agency. Čtěte více: Zneužila firma Student Agency svého dominantního postavení?

Pěkná sbírka podvodných e-shopy

Víte, co mají společného tyto internetové obchody: levne-nakupy.net, nakupuj.org, shop-elektro.com, eshop-knihy.cz, eshop-galanterie.cz, levny-obchod.net a apple-prodejna.cz? Jedná se o podvodné e-shopy, kterých se letos vyrojilo jako hub po dešti. Všechny fungovaly na stejném principu, podvodníci požadují platbu předem a zákazník se poté žádného zboží ani vrácení peněz nedočká. Kontaktní údaje pak zpravidla nebývají funkční či patří osobám, které s daným obchodem nemají nic společného.

Řada okradených zákazníků podala sice na policii trestní oznámení na neznámého pachatele, pravděpodobnost, že se svých peněz dočkají zpět, však není příliš velká. Odborníci proto doporučují řídit se především zdravým rozumem. V diskusních fórech a v recenzích lze snadno nalézt kladné nebo záporné hodnocení a zkušenosti s příslušným internetovým obchodem. Doporučujeme proto vždy před nákupem zejména cenově hodnotnějších výrobků prověřit vybraný internetový obchod z hlediska spolehlivosti a solidnosti, radila bývalá ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová. Čtěte více: Pozor na platby předem, s podvodnými e-shopy se roztrhl pytel

Do Čech přišla slevománie

V dubnu vtrhl na tuzemskou internetovou scénu fenomén hromadného slevového nakupování. Průkopníkem se stal portál Slevomat.cz, který však brzy našel mnoho následovníků. V současnosti se počet slevových serverů pohybuje již nad hranicí stovky a neustále přibývají další. Situace na tuzemském trhu slevových serverů tak vypadá v současnosti poměrně přeplněně. Největším hráčem stále zatím zůstává Slevomat.cz, který podle statistik slevového agregátoru Skrz.cz prodal již více než 200 000 voucherů a poskytl necelých 400 nabídek. Obrat Slevomatu pak činí podle jeho zakladatele Tomáše Čupra desítky milionů korun měsíčně.

Podíl Slevomatu na slevovém trhu se ale neustále snižuje. V patách mu jsou další velcí hráči typu Zapakatel.cz, Vykupto.cz, Mydeals.cz či Slevopolis.cz. Svoji pozici si také buduje server Kupdnes.cz, který vlastní provozovatel serveru Podnikatel.cz, společnost Internet Info. Vzhledem k velkému množství slevových webů odborníci očekávají, že v příštím roce dojde k jejich pročistění a majetkové konsolidaci. K té docházelo i v letošním roce, kdy byl aktivní hlavně Slevomat.cz, který se stal spoluvlastníkem několika jiných slevových serverů. Čtěte více: Hlavní rada při zakládání nového slevového serveru? Nezačínejte

Alenka v říši solárních divů

Kdo pozoroval šílenství, které vzniklo kolem podpory fotovoltaických elektráren, musel si připadat jako Alenka v říši divů. Stát se nejprve rozhodl solární energii dotovat. Po zveřejnění přehnaných prognostik, se kterými přišlo České sdružení regulovaných elektroenerge­tických společností (ČEPS, ČEZ, E.ON, PRE), že elektřina díky podpoře solární energie zdraží až o 20 %, se stát rozhodl zasáhnout zcela opačně.

Parlament totiž schválil srážkovou daň z obratu solárních elektráren, darovací daň z emisních povolenek a zvýšení poplatku za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Vybraná částka se v podstatě má použít jako kompenzace za vyšší ceny elektřiny, která tak zdraží jen o několik procent. Zdanění se však nezamlouvá investorům ve fotovoltaických elektrárnách, kteří plánují ústavní stížnost. Podle jejich vyjádření je zdanění pro řadu z nich likvidační. Zda se svým protestem uspějí, ukáží až následující měsíce. Čtěte na Měšec.cz: Elektřina zdražuje. Víme o kolik

Daně x

Rok 2010 ve znamení voleb

Letos se také uskutečnily několikery volby. První z nich, do poslanecké sněmovny, proběhly na konci května a koalici na konec sestavily ODS, TOP 09 a Věci veřejné. V závislosti na místě bydliště pak na podzim proběhly komunální volby a volby do senátu. Největší rozruch přinesly zřejmě volby do pražského magistrátu, kde musela vítězná TOP 09 zamířit do opozice. První zasedání nového zastupitelstva dokonce narušili demonstranti.

Výsledky jarních voleb podnikatelská obec přivítala, jelikož se od středopravicové vlády očekávalo nezvyšování daní. Jak však ukázaly následující měsíce, předvolební sliby mohou vzít brzy za své. Kromě škrtů ve výdajích vláda též například snížila slevu na dani na poplatníka a z různých ministerstev zaznívají hlasy, že by se měl zvýšit vyměřovací základ pro OSVČ. Všichni podnikatelé tak mohou jen doufat, že si strany na své předvolební plány vzpomenou. Čtěte více: Hrozí OSVČ i po volbách vyšší odvody na sociální pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).