Hlavní navigace

Cloudové služby používá minimum firem, rozvoji brání neznalost manažerů

11. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Malé a střední podniky budou letos snižovat náklady na informační technologie. Jsou pro ně příliš drahé. Vedoucí firem ale zapomínají moderní prostředky.

Výzkum 500 českých firem, který si zadala Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky ukázal, že malé a střední podniky chtějí snižovat náklady na IT. Nejčastější investicí do firemních informačních technologií bude pouze zajištění běžného provozu, tedy doplňování nebo obnova pracovních stanic, serverů a údržba firemní infrastruktury. Omezené investiční prostředky jsou fenoménem, se kterým se potýkají české i zahraniční firmy, upozorňuje Roman Cabálek, generální ředitel společnosti Microsoft Česká republika.

Jako důvod jsou vždy uváděny vysoké náklady. Manažeři a majitelé firem ale zapomínají na možosti využití cloudových služeb a licencí na bázi předplatného, keré umožňují snížit počáteční investice a také náklady na IT lépe plánovat. Cenová dostupnost softwaru pro virtualizaci a automatickou správu IT infrastruktury v současnosti umožňuje poskytovat IT služby formou kombinace privátního IT a veřejného cloudu i středně velkým firmám, říká Jan Kameníček, generální ředitel společnosti HP Česká republika. Firmy tak mohou zpracovávat citlivá data a poskytovat kritické aplikace efektivně ve vlastním datovém centru, a nekritické aplikace nebo dodatečnou výpočetní kapacitu nakupovat z veřejného cloudu.

Problém je v neznalosti

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Menší firmy a podnikatelé cloudové aplikace téměř neznají.

Cloudové služby ale aktuálně používá pouze 6 % firem, které se zúčastnily průzkumu. O potenciál online služeb se zajímá jen 27 % respondentů. Virtualizaci desktopů naopak používá 12 % oslovených firem a 45 % dalších se o tuto variantu zajímá. Zájem o cloudové řešení roste úměrně s počtem zaměstnanců společnosti. Na otázku, proč čeští podnikatelé cloudů využívají velmi omezeně existuje podle Karla Havlíčka, předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky jednoduchá odpověď: Je to nedostatek informací pro relevantní rozhodování a plánování, to potvrzují i dílčí výsledky výzkumu. Potřebu získat podrobnější vysvětlení přínosů a možných rizik online služeb či virtualizace počítačů vyjádřila v průzkumu přibližně desetina oslovených manažerů v rozhodujících rolích.

Brand24

Konkurenční výhodu mají mladí podnikatelé, kteří vědí, co potřebují a dokáží s tím efektivně pracovat. Naopak zaběhlé podniky, které nedisponují IT specialisty, nedokáží často racionálně rozhodnout jaké řešení je pro ně ideální. Vývoj v technologiích jde rychleji než je schopnost manažerů zvážit další požadavky.

I přes to, že 63 % firem v průzkumu potvrdila, že výpadek firemního IT znamená finanční ztráty, investice do oblasti zálohování dat a virtualizace systémů plánuje pouze 1 % z nich. Jde o paradox, zájem o možné úspory spojené se zálohováním či správou IT projevuje 84 respektive 70 % respondentů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).