Hlavní navigace

Chystají se otevřít kavárnu s pekárnou a květinářstvím. Jaké potřebují živnosti

5. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jeden podnik nabízející několik služeb. Nejen hostinskou, ale také pekařskou, respektive cukrářskou. Je nutné pro tento byznys pořizovat více živností? A jaké?

odborných poradnách, které jsou k dispozici na serveru Podnikatel.cz, se stále častěji objevují otázky ohledně startu podnikání. Jedna z mnoha se týká živnosti, respektive nutnosti mít vícero živnostenských oprávnění v případě, že je provozována kavárna, která nabízí pekařské výrobky, jež jsou v kavárně pečeny, a také prodej květin.

Dotaz zní:

Chtěly bychom si se známou založit kavárnu s místností, kde budeme péct 10 – 15 buchet denně. Tam bychom si obstaraly dle norem troubu, linku, dřez atd. Je nutné založit  dvě živnosti. Jak pekařskou/cukrářskou, tak i hostinskou? Nebo se to dá sloučit do jedné? 

Ráda bych se také zeptala, zda je možné mít kavárnu spojenou s květinářstvím? Místnost, kde budeme pracovat s potravinami, bude oddělená. S květinářstvím by bylo spojeno pouze posezení. 

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Odborník radí:

Pro provoz takového zařízení je vyžadováno živnostenské oprávnění v oboru hostinská činnost. Jedná se o živnost řemeslnou, pro kterou je nutné doložit předepsanou kvalifikaci, kterou je:

  • a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
  • e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
  • f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
  • g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
  • h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona

V případě, že byste nesplňovali tuto kvalifikaci, je možné jmenovat i jinou osobu jako tzv. odpovědného zástupce (garanta), který bude za správný výkon těchto živností odpovídat.

Prodej květin vyžaduje živnostenské oprávnění v oboru „Maloobchod/velkoobchod“. Jedná se o živnost volnou, pro jejíž vydání není nutné doložení žádné zvláštní kvalifikace.

Čtěte také: Jakou živnost potřebujete, pokud chcete dodávat do obchodů chlebíčky?

Daně x

Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo online zde.

Oba prodeje lze realizovat ve stejných prostorách v případě, že to stavebně-technické určení prostor umožňuje. Toto schvaluje stavební úřad; doporučuji proto v tomto ohledu kontaktovat místně příslušný úřad, který vám sdělí případná další omezení k takovému způsobu prodeje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).