Hlavní navigace

Chtít jako zajištění půjčky závěť je nemorální a protiprávní

20. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Banka nesmí jako záruku za půjčku vyžadovat sepsání závěti, ve které ji klient odkazuje majetek. Podle Nejvyššího soudu ČR to je nemorální a protizákonné.

Banka, která by jako zajištění půjčky vyžadovala po klientovi podepsání závěti, ve které by peněžnímu ústavu odkázal své nemovitosti, jedná proti zákonu a zároveň se chová nemorálně a neeticky. Jedná se hlavně o případy, kdy si starší člověk potřebuje půjčit a do zástavy vloží nemovitost. Poté je banka přiměje podepsat závěť, ve které odkazuje po své smrti nemovitý majetek peněžnímu ústavu. Potvrdil to včera svým stanoviskem Nejvyšší soud v Brně. Hlavním cílem tohoto vyjádření je sjednotit rozhodovací činnost nižších soudů s rozhodnutím soudu o případu z roku 1992.

Tehdy požádala klientka Komerční banky o úvěr 2,5 milionu korun na na rekonstrukci a modernizaci penzionu v Jilemnici. Jako zajištění úvěru měla sloužit zástava lesních pozemků klientky. O pár měsíců později však došlo k sepsání dodatku, ve kterém se dohodlo, že v závěti klientky bude uvedeno, že její majetek bude i po smrti sloužit jako zajišťovací prostředek k zajištění úvěru. Čtěte také: Nedostali jste od banky úvěr? Alternativou je tichý společník

Podle názoru Nejvyššího soudu ČR patří závěť mezi jednostranné projevy vůle, zatímco zajištění závazku je dvoustranný právní úkon. Sepsání závěti ve prospěch věřitele za podmínek, kdy majetek uvedený v závěti mnohonásobně převyšuje výši poskytnutého úvěru, je podle soudu nemravné. Závěť sepsaná za účelem zajištění dluhu je neplatným právním úkonem, neboť svým účelem obchází zákon, uvedl ve svém stanovisku soud.

Brand24

Jak dále upřesnil soud, banky mají jiné možnosti, jak si zajistit splacení půjčených finančních prostředků. K rozhodnutí soudu se také vyjádřila Česká bankovní asociace (ČBA). Podle ní jde o ojedinělý dvacet let starý případ, který s dnešními postupy při sjednávání úvěrů již nemá nic společného. Zajištění úvěru formou sepsání závěti by úvěrující bance poskytlo mnohem méně jistoty než např. zajištění formou zástavního práva vloženého do katastru nemovitostí, doplnil Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele ČBA. Klient banky totiž může závěť kdykoli změnit nebo zrušit a banka se o tom vůbec nemusí ani dovědět.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).