Hlavní navigace

Chcete zefektivnit vaše podnikání? Vyzkoušejte myšlenkové mapy

16. 7. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Fyzická vizualizace patří mezi velmi silné nástroje pro přemýšlení nad nápady či problémy. Vyzkoušejte proto myšlenkové mapy, které vám mohou pomoci uspět.

Fyzická vizualizace patří mezi velmi silné nástroje pro přemýšlení nad nápady, problémy nebo dalšími kroky. Kreslení, čmárání nebo digitální nástroje pro převedení toho, co se nám honí hlavou, patří mezi základní “výbavu” řady lidí. Před lety přišel Tony Buzan s technikou, která se stala jedním ze standardů – definoval pojem myšlenková mapa. A u pojmenování to neskončilo – díky jednoduchosti, přímočarosti a skutečně vysoké efektivitě se z map stal nástroj, který denně pomáhá řadě podnikatelů uspět.

Čtěte také: Nepouštějte se do byznysu bezhlavě. Učte se efektivně plánovat. Víme, jak na to

Co je to myšlenková mapa

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Myšlenkové mapy vám pomohou v rozhodování.

Vizuální zachycení myšlenek za účelem realizace dalších kroků – tak by se dal jednoduše shrnout hlavní záměr. Určitě si vzpomenete na několik případů, kdy jste přemýšleli nad konkrétní situací a nemohli se pohnout z místa. Rozvoj produktu, úkoly k projektu, náplň školení nebo program porady – toto jsou jen náměty. Sám jsem podobné situace zažíval zcela běžně. Co takhle zkusit si celou problematiku nakreslit? Zmapovat to, co se vám honí hlavou, dostat myšlenky na papír nebo do počítače. Dát jim řád a získat nadhled nad celou situací, která nám mnohdy nedá spát.

Myšlenková mapa je nástroj, díky kterému se vám to podaří. Ale to rozhodně není cíl – tím je učinit rozhodnutí, přijít s novým nápadem, posunout své podnikání… A v čem je tak kouzelná? Dokáže zachytit nejen témata, o kterých přemýšlíte, ale rovněž celý proces nebo cestu. Propojuje jednotlivé myšlenky a nápady do srozumitelné struktury, ve které se vy, jako autoři, snadno zorientujete. Využívá barvy, jednoduché obrázky a symboly, pracuje s nelineárním zápisem – a podporuje tak přirozené chování vašeho mozku. Na rozdíl od lineárních seznamů nebo nudných poznámek vás nebrzdí v rozletu a přemýšlení, pokud jí to nedovolíte. A co víc – můžete ji použít tak, jak je to pro vás přirozené. A své vizualizované myšlenky v průběhu celého přemýšlení upravovat.

Proč používat myšlenkové mapy

Jednou ze základních otázek, která vrtá hlavou těm, kdo ještě žádnou mapu nevytvořili, bývá: Proč bych měl opouštět staré návyky a začít zakreslovat své myšlenky? Žádná univerzální odpověď snad ani neexistuje. Jednoznačně ale jde o zcela nový pohled na tak samozřejmou činnost, jakou je přemýšlení, a nejdůležitější je vyzkoušet si celý postup na vlastních příkladech, u kterých zjistíte, že:

  1. Zakreslení myšlenek není nic uměleckého, jde o nástroj, který vám pomůže v zorientování se.
  2. Celou problematiku, kterou byste popsali na několik A4 papírů, dokážete zachytit do jednoho obrázku.
  3. Situaci, kterou si převedete do mapy, dokážete mnohem snáze zanalyzovat – mapu přečtete za několik vteřin.
  4. Protože je mapa rychle čitelná, mnohem snáze najdete průniky a souvislosti.
  5. Velmi rychle přijdou také nové nápady.
  6. Vizuální stránka mapy zajistí, že celá činnost nebude jen nudným a nahodilým výpisem nesouvisejících myšlenek, ale zábavným a smysluplným nákresem asociací, které vám pomohou v dalším postupu.
  7. Myšlenky uspořádané do podoby mapy jsou velmi dobře přenositelné i na ostatní, díky čemuž snáze vysvětlíte své záměry dalším lidem.
  8. Využijete-li síly elektronických nástrojů, budete schopni z mapy získat mnohem více – projektové plány, podklady pro prezentaci, do detailů rozpracovanou analýzu produktu nebo třeba platformu pro sdílení nápadů a myšlenek na týmové poradě.
  9. Čas, který věnujete vytvoření myšlenkové mapy, se vám několikanásobně vrátí na kvalitnějším výsledku.
  10. Myšlenková mapa není nic, co by bylo potřeba dlouze studovat, právě naopak. Stačí několik aplikací na vlastní situace a snadno pochopíte, proč a jak pro vás bude mapa přínosná.

Další benefity, které postup nabízí, se brzy dostaví. Osobně mi přechod na přemýšlení v mapách zprostředkoval výrazné posílení schopnosti soustředit se na jednu věc, pamatovat a vybavit si jednotlivé klíčové myšlenky nebo třeba pochopit souvislosti, které se vztahovaly ke studiu náročného lineárního textu pro své podnikatelské aktivity.

Jak myšlenkové mapy vytvářet

Způsobů, jak vytvořit myšlenkovou mapu, je nespočet. Asi nejrychlejším a pro přemýšlení nejpřirozenějším způsobem je vzít pero a papír a začít kreslit. Ještě předtím doporučuji projít si základní doporučení, která samozřejmě nepovažuji za dogmata. Důležité je pocítit po prvních nákresech alespoň pár přínosů. Řekněme, že se s mapou chcete připravit na schůzku s klientem. Nejjednodušší první kroky se dají shrnout do těchto pěti bodů:

1. Vezměte si čistý papír, položte jej na šířku a doprostřed nakreslete během 1–2 minut obrázek, který co nejlépe charakterizuje to, nad čím chcete přemýšlet – téma schůzky, váš záměr apod.

2. Od centrálního obrázku veďte 4–8 základních větví, které ponesou ty nejdůležitější základní myšlenky – cíl schůzky pro vás, výsledek, kterého chcete dosáhnout, záměr klienta (proč jde na schůzku s vámi), překážky, které vás mohou na jednání potkat a jak je překonáte. Vše, co vás napadne. Každou ze základních větví doplňte pro jednodušší čitelnost obrázkem.

3. Z hlavních větví poté veďte větve na druhé a třetí úrovni. Přidávejte větve, dokud budou přicházet myšlenky. Občas doplňte symboly a obrázky – ne umělecká díla, ale značky pro rychlou orientaci.

4. Vše důležité zvýrazněte – způsob, jakým to uděláte, je čistě ve vaší režii. Můžete použít speciální fixu, symbol nebo geometrické obrazce.

5. Udělejte další krok – vydejte se na schůzku s tím, že jste skutečně dobře připravení, a dosáhněte záměru, který jste si vytyčili.

Zdá se vám to až příliš jednoduché? Prozatím máte před sebou jen obrázek, důležité je, co s ním uděláte.

Samozřejmě není papír a tužka jedinou variantou, jak dosáhnout přehledného schématu. Existuje řada elektronických nástrojů, respektive aplikací, prostřednictvím kterých můžete vytvářet mapy nejrůznějších vizuálních stylů. Obzvláště v podnikání je velmi často správným krokem sáhnout po aplikaci, která nabízí oproti papíru možnost průběžné úpravy mapy, prezentace nápadů nebo vyhledávání. Nechybí často ani možnost provázat počítačovou mapu s mobilním zařízením nebo provést export do jiných formátů (např. PDF, PNG, PPT, DOC apod.), což může být prvním krokem k efektivnímu propojení světa vizuálního myšlení a lineárních poznámek.

Nejoblíbenější nástroje pro tvorbu elektronických myšlenkových map již posbíraly řadu zkušeností a za ty roky, co jsou na trhu, dokázali vývojáři dotáhnout jejich funkce i vizuální stránku téměř k dokonalosti.

Jednou z nich je zcela jistě iMindMap, za kterou stojí tým kolem Tonyho Buzana – autora pojmu “myšlenková mapa” a stále ještě největšího propagátora této techniky. Aplikaci si nainstalujete do počítače, mobilního telefonu nebo tabletu. Pravděpodobně vizuálně nejzajímavější mapy (v porovnání s ostatními nástroji) můžete upravovat, exportovat do nejrůznějších formátů nebo třeba rovnou z aplikace prezentovat.

Jinou variantou pro elektronické mapy, tentokrát bez aplikace pro mobilní zařízení, může být xMind. Je to skvělý business nástroj, díky kterému můžete za poměrně rozumný poplatek (nebo zdarma) pracovat s velmi pokročilými až expertními funkcemi elektronické myšlenkové mapy. Jeho největší výhody rozhodně tkví v kompatibilitě výstupních souborů s jinými aplikacemi (absenci mobilního klienta tak lze kompenzovat alternativními nástroji, jakým může být třeba iThoughtsX pro iOS), skvělému a rychlému značení symboly a obrázky, praktické a na znalosti funkcí nenáročné úpravě. Rozhodně doporučuji vyzkoušet alespoň verzi zdarma.

Čtěte také: Vyzkoušejte chytré aplikace, které vám pomohou plně se soustředit na váš byznys

Dnešní přístup samozřejmě nahrává také tvorbě myšlenkových map v online světě. Mezi nejznámější nástroje se řadí Coggle.it, který proslul jednoduchostí a hlavně skvělou možností editace jedné konkrétní mapy více uživateli. V jednom okamžiku jste totiž schopni být k mapě připojeni z několika různých účtů na různých počítačích a spolupracovat na myšlenkách bez ohledu na to, kde se nachází jednotliví členové týmu. Kromě Coggle doporučuji vyzkoušet také nástroje jako Mindomo, MindMup nebo WiseMapping. Všechno to jsou kvalitní služby a každá má šanci si vás získat.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv nástroje, důležitá je funkčnost – neřešit moc jak, ale CO z mapy vypadne. Jaký další krok, jaké rozhodnutí. A konat.

Tipy pro efektivní využití myšlenkových map

Příklad, který v pěti krocích popsal aplikaci jednoduché myšlenkové mapy na situaci přípravy jednání, je jen jednou z variant. Co jiného lze s mapami ještě provádět?

skoleni_15_4

  • Definujte záměr projektu
  • Připravte prezentaci své služby
  • Naplánujte si další kroky
  • Brainstormujte na poradě
  • Připravte si osnovu k psaní článku
  • Vytvořte si mapu s ročními cíli

A hledejte další náměty na využití. Jakmile s myšlenkovými mapami začnete, jistě přijdete na to, že je lze praktikovat na široké spektrum aktivit. Důležité je určit, pro které z nich jsou přínosem.

Chcete-li zefektivnit přemýšlení, rozhodování a plánování, rozhodně mapy do svého pracovního nasazení zařaďte alespoň na zkoušku. Sami zjistíte, jak moc vám mohou být užitečné.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).