Hlavní navigace

Česko zjednoduší zakládání firem. Eseróčko půjde založit za 3 dny a 3 tisíce Kč

15. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Česko se zavázalo, že zjednoduší zakládání společností. Firmu půjde nově založit za tři dny a poplatky na její založení vyjdou maximálně na tři tisíce korun.

Zakládaní společností by se od jara příštího roku mělo zrychlit a zlevnit. Nově bude možné založit společnost s ručením omezeným do tří dnů a poplatky za její založení by neměly činit více než tři tisíce korun. Zjednodušit zakládaní firem se Češko totiž zavázalo při vyjednávání o čerpání dotací z Evropského unie. Ministerstvo spravedlnosti již začalo připravovat změny, které novinky v oblasti zakládaní společností přinesou. Informoval o tom server iHned.cz.

Čtěte také: Chcete založit firmu? Poradíme vám, podle čeho zvolit výši základního kapitálu

Firmu půjde založit za tři dny a tři tisíce

Aby mohla Česká republika čerpat v dalším programovacím období dotace z evropských fondů, musí splnit některé podmínky. Jednu z nich tvoří i snížení nákladů na založení nové společnosti. Evropská komise členským státům nařídila, aby se cena pohybovala okolo 100 eur. Česko si pak kvůli změnám kurzů stanovilo hranici na 3000 korun. V současnosti přitom činí soudní a notářské poplatky při založení společnosti minimálně 11 tisíc korun. Novelu, která by měla poplatky snížit, by ministerstvo spravedlnosti mělo předložit na vládu ještě letos.

Kromě snížení nákladů by se ale mělo i zrychlit zakládání společností. Ministerstvo plánuje, že by šlo firmu založit do tří dnů. Vytvoříme jakési vzorové zakladatelské dokumenty a v případě, že je zakladatelé použijí, budou mít zjednodušený, zlevněný a zrychlený režim, vysvětlil serveru iHned.cz náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán.

Podnikatel by tak došel k notáři, kterému by uvedl, že chce využít vzorové dokumenty. Do nich by se jen doplnily údaje typu jména, velikosti základního kapitálu apod. Notář by pak firmu rovnou zapsal do obchodního rejstříku. Kdy přesně půjde firmu rychleji založit, závisí na úpravách softwaru pro zápisy do obchodního rejstříku. Ministerstvo spravedlnosti doufá, že by změny softwaru mělo zvládnout do konce roku. Věříme, že do konce roku bychom to mohli zvládnout a spustit bychom to mohli nejpozději na jaře příštího roku. Možná i dřív, ale to nechci slibovat, dodal Pelikán.

Čtěte také: Praktický průvodce založení společnosti s ručením omezeným

skoleni_15_4

Zakládání firem v Česku je složité a drahé

V nákladnosti a jednoduchosti zakládaní firem se České republika v současnosti řadí mezi nejhorší země OECD. Jak vyplývá každoroční studie Světové banky Doing Business, Česku v současnosti patří v hodnocení snadnosti a nákladnosti startu podnikání 146. příčka ze 189 hodnocených zemí. Abyste zahájili v Česku podnikání, musíte v průměru podstoupit 9 procedur. Průměrná hodnota za OECD přitom činí 5 dní. Firmu založíte v Česku za 19 a půl dne, v zemích OECD za 11 dní.

Čtěte více: Většina podnikatelů tráví papírováním celé dny, byrokracie se prý navíc zvyšuje

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).