Hlavní navigace

exPRESS: Česko má navzdory světové krizi optimistický rozpočet

27. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Český rozpočet na příští rok je příliš optimistický. Na Wall Streetu došlo k největšímu krachu v historii. V tomto kontextu zní jedna česká podnikatelská novinka celkem příhodně: na obzoru je první certifikovaný hrobník.

V ponděli se nejspíše objeví první certifikovaný hrobník

Standardizace vládne podnikatelským světem, a to doslova až za hrob. V Říčanech u Prahy se v pondělí (29. září) dočká české pohřebnictví možná revolučního zlomu. Na místním hřbitově se totiž pokusí hrobník, Jiří Svoboda z Ústí nad Labem, získat doklad o odborné způsobilosti. Možnost získat osvědčení o hrobnické odbornosti u nás existuje od letošního června a na trhu práce se cení více, než klasické potvrzení o absolvování kurzů Sdružení pohřebnictví.

Certifikát „hrobník” stojí zájemce v průměru dva až tři tisíce korun a do ceny spadají i ochranné pomůcky, či použití výkopového stroje i rypadla.

Podnikatel.cz přeje do Ústí nad Labem: Zlomte vaz!

exPRESS - Koleje 01
Firmy

V Americe padl další finanční gigant

Finanční krize si připsala na konto další obět. Je jím banka Washington Mutual, kterou ze čtvrtka na pátek uzavřeli regulátoři vládního Úřadu pro pojištění vkladů. Podle agentury Reuters jde o vůbec největší krach v historii Wall Streetu.

K převzetí Zentivy společností Sanofi-Aventis je o krok blíž

Společnost Sanofi-Aventis zveřejnila své plány zvýšit nabídku na odkup akcií Zentivy o 100 Kč za akcii. Management Zentivy doporučil akcionářům nabídku přijmout.

Čeští exportéři to teď nemají lehké

Nepříznivá situace na světových trzích, silná koruna, ale i konvergence české ekonomiky k EU přináší nepříznivou půdu pro uplatnění českých exportérů. Nejvíce jsou ohroženi vývozci do dolarové zóny.

Telekomunikační společnosti se budou muset dělit na dvě části

Evropský parlament schválil reformy, jež ukládají telekomunikačním společnostem dělit se na dvě části. Jedna bude vlastnit sítě, druhá poskytovat služby.

Jak trávíte víkend?

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Co přinesla novela zákona o pojištění vozidel?

Počátkem letošního června vešla v platnost novela zákona o pojišťění odpovědnosti z provozu vozidla. S koncem roku přestanou platit vydané doklady o pojištění, které nahradí zelené karty vydané na základě registrační značky či identifikačního čísla vozidla, tzv. VIN kódu.

Vláda schválila rozpočet, někteří v něj však nevěří

Návrh státního rozpočtu na rok 2009 je na světě. Postaven je však na optimistickém předpokladu 4,8% růstu ekonomiky, o kterém mnoho analitiků pochybuje.

Novela zákona o zemědělství se týká podnikatelů i ministerstva

Poslanecká sněmovna projednávala novelu zákona o zemědělství. Ministerstvo životního prostředí si od novely slibuje motivaci zemědělců k dodržování zemědělské praxe šetrné k přírodě.

Sazby daně z příjmů právnických osob klesají

Dle průzkumu, jež podnikla společnost KPMG, má celosvětový vývoj sazby daně z příjmů právnických osob klesající trend. Vlády si však schodky v příjmech veřejných rozpočtů kompenzují nepřímými daněmi.

Sazba DPH by v budoucnu mohla být u některých služeb nižší

Evropská komise přijala návrh, který by mohl umožnit členským zemím EU od 1. ledna 2011 aplikovat sníženou sazbu DPH na některé lokálně poskytované služby.

exPRESS - Koleje 03
Lidské zdroje

Nejpružnější trh práce je v USA

Dle Světové banky, která každý rok sestavuje index rigidity je nejpružnější pracovní trh v USA. Z členských zemí Evropské unie je Česko na pátém místě.

Nejúspěšněji investují do lidského kapitálu středně velké společnosti

Společnost Pricewaterhou­seCoopers zpracovala studii s názvem HR Controlling, v níž se zaměřila na to, jaké povědomí mají české firmy o svých investicích do zaměstnanců.

Daně x

Ze studie vyplynulo, že mnoho společností pracuje se svými daty pouze na základní úrovni a do hlubších měření se nepouští. Pozornost tak často upírají například pouze na náklady za externí nábor či fluktuaci, zatímco interní procesy zůstávají opomíjeny.

Odboráři nechtějí brát zpomalující ekonomiku v úvahu

Navzdory tomu, že hospodářský růst zpomaluje, nechtějí odboráři slevit ze svých požadavků. Ač odbory uznávají, že to zaměstnavatelé teď nemají lehké, nechtějí tomu uzpůsobovat své požadavky na růst mezd.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).