Hlavní navigace

Česko je pro turisty stále zajímavé, hlavní roli hraje podle ministerstva bezpečnost

6. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká republika vychází definitivně ze svého stínu „levné destinace”. Nemění to však nic na zájmu turistů, kteří si Česko oblíbili. Jak tvrdí ministerstvo pro místní rozvoj, ČR nestaví svůj marketing jen na příznivých cenách. Kromě kulturních a přírodních památek si může ČR přidat ještě jedno významné plus: patří mezi nejbezpečnější země světa.

Česká republika je zahraničními turisty vnímána jako bezpečná země. Tento fakt potvrzují také nedávné mezinárodní výzkumy. V nich se Česká republika umístila v první dvacítce, Praha pak v první padesátce, uvádí ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek. Zároveň ale upozorňuje na hlavní problémy, které u nás turisty stále trápí: nepoctiví taxikáři a směnárny, kapesní krádeže a okrádání v restauracích.

Legislativa přitom není jedinou zbraní, kterou je možné tyto přečiny potírat: Účinné jsou i kvalitní informační kampaně. Díky nim významně poklesly stížnosti na taxi službu, ubývá také případů falešné směny přímo na ulici, vypočítává ministr.

Silná koruna zamotala hlavu exportérům, hoteliérům i cestovním kancelářím. V Praze má přitom současný pokles tržeb hoteliérů podle ministerstva své vysvětlení: už v roce 2006 přišlo první upozornění, že počet ubytovacích kapacit předbíhá nárůst počtu turistů. Zatímco Vídeň měla vloni při srovnatelné návštěvnosti 50 tisíc lůžek, v Praze jich bylo už téměř 75 tisíc. Avizované otevření dalších hotelů situaci zjevně nezlepší. Současná cenová válka sice turistům nahrává, pro mnoho menších ubytovacích zařízení ale může být likvidační, doplňuje ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).