Hlavní navigace

Česko je nejúspěšnější transfromační stát světa

18. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Bertelsmannova nadace, která funguje v Německu od roku 1977, považuje Českou republiku za nejúspěšnější transformační stát světa. Jak informoval server iDNES, důvodem je rozvoj české ekonomiky a konsolidace demokratického systému. Česko se probojovalo na první pozici mezi 125 hodnocenými zeměmi světa. ČR předběhla Estonsko a Slovinsko.

Česko však ze studie nadace nevyšlo jednoznačně pozitivně. Studie totiž kritizuje, že rozčarování Čechů z politiků roste. Politické elity také již tak intenzivně nepracují na ekonomických reformách jako v době, kdy byl ve hře vstup Česka do Evropské unie.

„Česká transformace směrem k demokracii a tržnímu hospodářství je úspěchem, který je oceněn první pozicí v žebříčku transformačního indexu Bertelsmannovy nadace. Dobré výsledky by rozhodně neměly vést k chybnému závěru, že není zapotřebí dalších velkých reforem, zejména v boji proti organizovanému zločinu, v oblasti reformy volebního práva a ochrany životního prostředí,” komentoval první příčku Česka Josef Janning z Bertelsmannovy nadace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).