Hlavní navigace

CzechInvest: České podniky byly vloni nejaktivnějšími investory

16. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Agentura CzechInvest hlásí rekord. Minulý rok byl pro agenturu v počtu nových investorů nejúspěšnější v historii. Zprostředkovala pro Českou republiku celkem 182 investic za bezmále 71 miliard korun. „Více než 15 miliard korun přitom tvoří projekty domácích společností. České podniky tedy byly v minulém roce podle našich statistik nejaktivnějšími investory v České republice,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená řízením agentury CzechInvest. Noví investoři v Česku loni přislíbili vytvořit 30 598 nových pracovních míst.

CzechInvest se v minulém roce podílel na uskutečnění plánů 55 českých firem, které do svých projektů v nejbližších letech vloží přes 15 miliard korun. „Jen v minulém roce uzavřely české společnosti s pomocí agentury CzechInvest kontrakty na dodávky v hodnotě 1,235 miliardy korun,“ připomíná Rudyšarová. „Znamená to jediné – konkurenceschopnost české ekonomiky stále roste a domácí firmy jsou na trhu stále úspěšnější.“

Mezi 182 projekty, na kterých se agentura minulý rok podílela, je 65 procent expanzí. „Znamená to, že se podnikům v České republice daří natolik, že nejenže nemají důvod odcházet, ale naopak tu dál své aktivity rozšiřují,“ vysvětluje Rudyšarová.

Velký podíl expanzí na celkovém počtu projektů agentury CzechInvest podle Rudyšarové dokazuje i to, že se podařilo navázat na úspěchy agentury z minulých let. „Za velkou částí expanzí stojí investoři, se kterými už agentura CzechInvest v minulých letech spolupracovala,“ konstatuje Rudyšarová.

Brand24

V České republice také ve spolupráci s agenturou vznikne 28 nových technologických center pro vědu a výzkum. Právě tolik investorů se v roce 2007 rozhodlo pro Českou republiku.

Podobný vývoj CzechInvest očekává i mezi centry poskytujícími obchodní služby. Počet takových investic se sice oproti roku 2006 o 13 projektů snížil, nicméně to nebylo způsobeno nižším zájmem investorů, ale vyčkáváním na spuštění národní i evropské podpory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).