Hlavní navigace

České manažery už v zahraničí nechtějí, chybí jim vzdělání

5. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Zájem o české manažery v zahraničí pomalu ale jistě klesá. Překážkou už dávno není jazyk. Jak ukázal průzkum, českým manažerům chybí vzdělání.

Ve vedoucích pozicích v největších tuzemských firmách v současné době zaujímá místo až čtvrtina cizinců. Jejich počet stále narůstá. To je jeden z faktů, na který poukázal průzkum společnosti Stanton Chase, která se zabývá vyhledáváním kandidátů na nejvyšší manažerské pozice.

Aktuálně hledáme pro jednu významnou strojírenskou českou firmu vrcholové manažery v Německu, protože tady vhodné kandidáty na tyto pozice nejsme schopni najít, uvádí příklad Viktor Bětík ze společnosti Stanton Chase.

Čtěte také: Vychovat si zaměstnance se vyplácí, od letoška i finančně


Autor: 258398

 České manažery už v zahraničí nechtějí.

V opačném případě je situace bohužel zcela odlišná. Zahraniční firmy po českém manažerovi sáhnou čím dál méně. Bariéra v podobě neznalosti jazyka už zdaleka není tím hlavním důvodem, největší úskalí vězí v nedostatečném vzdělání.

Češi zcela nesmyslně pokračují ve studiu takzvaných snadných oborů, především finančnictví a bankovnictví, a získávají vysokoškolské diplomy, s nimiž nemohou najít na domácím, tím méně světovém trhu uplatnění, tvrdí Viktor Bětík.

Mohlo by Vás zajímat: Rekordní počet Čechů bez práce. Odborníci tvrdí, že to nejhorší máme za sebou

Proč roste obliba podobných oborů, vysvětluje mluvčí společnosti LMC Tomáš Ervín Dombrovský: Studium humanitních či ekonomických oborů může člověku poskytnout větší prostor pro pozdější změnu zaměření, a tím i vyšší pružnost na pracovním trhu.

Je nouze o strojaře, chemiky a elektrotechniky

Největší zájem je v současné době o inženýry – strojaře, chemiky a elektrotechniky. V České republice je nejméně deset velkých chemických firem, vysoké školy ale přitom opouští jen pár desítek absolventů chemických oborů. Podobná situace je i v jiných průmyslových odvětví a také v oboru farmacie.

V českých farmaceutických firmách pracují na řídících místech Francouzi a Italové. Přitom jde o pracovní místa, na nichž se měsíční platy pohybují od sto tisíc korun výš. Pořád slyšíme o rostoucí nezaměstnanosti v České republice, ale v naší praxi se setkáváme spíše s opačným jevem – odborníci prostě chybějí, dodává Viktor Bětík.

Brand24

Přeci jen se na domácím trhu najde výjimka. A tou je automobilový průmysl. Češi se velice dobře uplatňují na vrcholových řídících pozicích v ruských automobilkách.

Čtěte také: Bývalý ajťák hledá nové zaměstnance na sociální síti LinkedIn

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).