Hlavní navigace

České firmy neznají moderní metody řízení

11. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože si tuzemští podnikatelé (98 %) si uvědomují důležitost moderních metod řízení, naprostá většina (77 %) má o nich pouze kusé informace a v podstatě žádné nevyužívají. Již řadu let přitom mohou firmy díky podpoře ministerstva průmyslu a obchodu využívat EFQM model, se kterým v Evropě pracují tři pětiny středních a velkých firem. Vyplynulo to z průzkumu, který mezi podnikateli zorganizovala Rada kvality České republiky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Průzkum ukázal, že čtyři pětiny českých firem tento model vůbec neznají. Máme k dispozici špičkový nástroj, který prokazatelně zvyšuje výkonnost firem o desítky procent, ale nemáme prostředky na to, abychom ho podnikatelské veřejnosti podrobně představili a osvětlili všechny jeho výhody, dodal k výsledkům průzkumu Pavel Ryšánek, předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality.

Oproti předchozím průzkumům dále došlo k posunu názorů na konkurenceschop­nost. Potěšilo nás, že si naši podnikatelé uvědomili, že v období globalizované ekonomiky nebude možné konkurovat jen cenou, uvedla Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Za nejdůležitější konkurenční výhodu označila většina respondentů pružnost, rychlost dodávek a kvalitu produktů. To považujeme za velmi dobrý signál, upřesnila Svobodová.

Brand24

Právě konkurenceschopnost se podle Svobodové stane zásadní věcí pro budoucnost tuzemského hospodářství. Takřka polovina respondentů totiž uvedla, že největší překážku v jejich podnikání tvoří silná konkurence. Hned za ní se v pomyslném žebříčku umístila nízká podpora státu a legislativní prostředí. Pouze 3 % firem vidí chybu v zastaralých metodách svého řízení. Průzkum přitom jasně ukázal, že této oblasti výrazně zaostáváme za vyspělým světem. Nerozumím tomu, že si podnikatelé stěžují na silnou konkurenci a současně ignorují nejdůležitější prvky zvyšování konkurenceschop­nosti – inovace a moderní metody řízení, komentoval Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR a ředitel Odboru meziresortních záležitostí MPO.

Průzkum uskutečnila v závěru prvního letošního pololetí výzkumná agentura ASPECTIO mezi 541 respondenty z firem, které mají více než 25 zaměstnanců. Firmy působily v oblasti výroba, obchod a služby. Čtěte také: Co je to cash flow? Čtěte jednoduchý výklad i zajímavé tipy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).