Hlavní navigace

České domény dosáhnou na konci října rekordu. Čtěte jakého

2. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
České domény jsou stále v kurzu a ještě více než kdy dříve. Letos je po nich velká poptávka, stejně jako nově po exotických doménách.

Podíl českých domén, s koncovkou .cz, se letos překvapivě zvýšil. Zatímco v letech 2010 a 2011 si držel podíl kolem 60 procent, letos se poptávka po nich zvýšila. Nejvíce oblíbené po .cz jsou koncovky .eu, .sk a .com. Vyplývá to ze statistik společnosti Active 24, českého doménového registrátora.

Ten zároveň upozornil, že roste hlad také po exotických doménách. Klienti nejčastěji poptávají v této oblasti doména s koncovkou .as, .tv nebo .co.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že vzhledem k nedostatku volných .cz domén se budou více registrovat koncovky jako .eu nebo .com, opak je pravdou, upozornil František Grunt, marketingový ředitel Active 24.

Čtěte také: Jak by měla správně vypadat vaše podnikatelská doména snů?

Podle něj obecně platí, že adresa na .cz doméně je díky své všeobecné známosti považována za nejvíce atraktivní a zákazníci se ji snaží registrovat jako první variantu. Příčin trendu rostoucího zájmu o .cz adresy může být podle něj několik.

Je možné, že atraktivní názvy na generických doménách jako .com jsou již vyčerpány ve větší míře než u .cz koncovek, přeci jen si je registruje celý svět. Zákazníci mají také často registrován stejný název na několika doménách a po čase se rozhodnou si nechat pouze .cz variantu, doplnil Grunt.

Čtěte také: Jak dobře vybrat jméno firmy? Poradíme vám

Celkový počet .cz domén má navíc na konci října dosáhnout rekordu. Bude se jednat o rovný milion .cz domén.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).