Hlavní navigace

Česká koruna slábne. Exportéři mohou částečně zredukovat své ztráty

17. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká koruna oslabuje a začíná se pomalu blížit nejnižším hodnotám, na kterých byla v lednu letošního roku. Exportéři tak mohou nyní částečně zredukovat velké ztráty z letošního léta, kdy byla síla české koruny vyhnaná spekulanty na devizových burzách, míní Petr Kužel z Hospodářské komory ČR (HK ČR).

Česká koruna oslabuje a začíná se blížit nízkým hodnotám, na kterých se ocitala v lednu letošního roku. Pro exportéry tedy nastává příznivější situace, jelikož se jejich zboží na zahraničních trzích zlevňuje a stává se konkurenceschop­nější. Podle Petra Kužela, prezidenta HK ČR tak mohou alespoň částečně umazat velké ztráty z letošního léta. Silný kurz, kterého jsme byli v té době svědky, neodrážel skutečnou výkonnost tuzemské ekonomiky a byl spíš výsledkem operací spekulantů na devizových burzách, uvedl Kužel.

Problémy však může exportérům činit i samotné výkyvy kurzu. Hospodářská komora České republiky v této věci má neměnný a konzistentní postoj a dlouhodobě podporuje co nejrychlejší zavedení eura. Mnoha našim firmám se tak podaří předejít bolestivým finančním ztrátám a pro jejich partnery budou atraktivnější, protože budou moci dohadovat zakázky ve společné měně a budou ochráněny před kolísáním měny, doplnil Kužel.

Ministerstvo financí ani centrální banka však stanovovat datum přijetí eura ještě nedoporučují. Čtěte více: Vláda: Datum zavedení eura v Česku nebude letos stanoveno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).