Hlavní navigace

Černá listina firem, které lhaly při veřejných zakázkách, se blíží

4. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firmy, které při žádostech o veřejné zakázky, uvedou nepravdivé informace nebo dodají doklady, které neodpovídají skutečnosti, ocitnou se tak na tzv. „černé listině“. Společnosti, které se dostanou na tento seznam, nebudou pak moci usilovat v následujících třech letech o jakoukoli státní zakázku. Příslušnou novelu se změnami senátorů dnes schválila poslanecká sněmovna. Aby norma mohla vstoupit v platnost, chybí už jen podpis prezidenta.

Úpravu zákona předložil předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Firmám však nehrozí pouze vyloučení z následných státních tendrů, ale také pokuta ve výši až 10 milionů korun. Samotný seznam „hříšníků“ pak má pomoci v boji proti korupci a zvýšit transparentnost zakázek. Čtěte více: Za lež by firmy mohly ztratit přístup k veřejným zakázkám.

Zamezení účasti „nepoctivých” společností na zadávacích řízeních je nástrojem pro dosahování účelu samotného zadávacího řízení. Tímto účelem je dosažení co nejlepší ceny a kvality za požadované plnění právně konformním způsobem. Černé listiny mají také povahu protikorupčního opatření s nejenom represivním, ale také odstrašujícím účinkem, uvedla již dříve pro business server Podnikatel.cz Katarína Oboňová z právní poradny Transparency International.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).