Hlavní navigace

Ceny pohonných hmot pomalu ale jistě stoupají. Dramatický růst se ale neočekává

9. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ceny pohonných hmot se pomalu ale jistě zvyšují. Benzin Natural 95 se podle údajů společnosti CCS 8. února prodával v průměru za 24,02 koruny a nafta za 24,86 korun. Oproti minulému měsíci je to u nafty o necelou korunu za litr více, benzin podražil oproti naftě téměř dvojnásobně. Analytici dále čekají jen mírné zdražování.

Podle společnosti CCS se ceny pohonných hmot opět zvýšily. Benzin Natural 95 stál k 8. únoru průměrně 24,02 korun a nafta 24,86 korun za litr. Oproti minulému měsíci nafta podražila téměř o korunu, cena benzinu pak vzrostla proti naftě téměř o dvojnásobně. Nejdražší benzin je v Praze, nejlevněji jej mohli tankovat řidiči v Olomouckém kraji. Nafta byla na konci minulého týdne nejdražší na jižní Moravě, nejnižší cena byla zaznamenána v Královéhradeckém kraji. Lze očekávat, že poptávka po pohonných hmotách a tedy tlak na růst cen nebude nikterak vysoký, uvedl Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR s tím, že je to jedna z mála dobrých zpráv, které nyní ekonomika přináší.

Podobný názor zastávají i analytici. Pro nejbližší dobu se dá ještě očekávat mírné zvyšování cen pohonných hmot díky slábnoucí koruně, uvedl pro server Podnikatel.cz Petr Novák, analytik společnosti Atlantik. Upřesnil také, že cena pohonných hmot bude nyní nejvíce záviset na měnovém kurzu koruny k dolaru a cenách ropy. Předvídat ceny pohonných hmot je nyní velmi obtížné, očekávám spíše volatilitu cen oběma směry, než výraznější růst, dodal Novák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).