Hlavní navigace

České dráhy vylepšují nákup jízdenek, podle silničních dopravců jim to ale nepomůže

27. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České dráhy rozšiřují počet prodejních automatů na jízdenky. V nich je možné si zakoupit si jízdenkou s libovolnou nástupní stanicí. Zakoupit je možné i jízdenky pro 1. třídu či si vytisknout jízdenku, kterou si zákazníky koupí prostřednictvím e-shopu Českých drah. Zatím jsou automaty v 16 největších stanicích po celé republice. V posledních týdnech jsme zprovoznili pilotní automaty na hlavním nádraží v Ústí nad Labem, v Českých Budějovicích a v Havířově. Teď připravujeme spuštění na hlavním nádraží v Plzni, říká Juraj Rakovský, ředitel Odboru informatiky Českých drah. Čtěte více: Revoluce ve veřejné dopravě. Budou mít dráhy konkurenci?

Silniční dopravci se však neobávají, že by kvůli novému systému mohli přijít o některé zákazníky. Přiznávají, že automaty jsou budoucností železnice, ale podle nich je pro zákazníky důležitější komfort. Důvod proč lidé neradi jezdí vlakem, je jiný. Špína, drahé jízdné, stará vozidla. Změnu může přinést jen konkurence, která dokáže za stejnou dotaci nabídnout nové soupravy odpovídající 21. století, řekl business serveru Podnikatel Radim Jančura, ředitel společnosti Student Agency, který tak naráží na již své dřívější prohlášení, podle kterého chce svou žlutou barvu prosadit i na kolejích. Čtěte více: České dráhy zdražují, podnikatelé chtějí spravedlivý trh

Prodejní automaty Českých drah umožňují od pondělí vydat vnitrostátní jízdenky na vlaky ČD mezi libovolnými stanicemi včetně pohraničních bodů. Jízdenky lze zakoupit už v šedesátidenním předstihu, a to v 1. i 2. třídě a jako jednosměrné nebo zpáteční. V prodeji jsou všechny důležité typy slev – zákaznické, důchodcovské, žákovské, ale i slevy pro držitele průkazů ZTP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).