Hlavní navigace

BSA obešle 20 tisíc firem, aby udaly svou konkurenci kvůli nelegálnímu softwaru

1. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Protipirátská organizace BSA obešle v říjnu 20 tisíc malých a středních firem. Bude je vyzývat k tomu, aby udaly svou konkurenci kvůli užívání nelegálního softwaru. Nová kampaň BSA ponese motto: „Pokud víte o nelegálním softwaru u konkurence, oznamte to!”.

Jak vyplývá ze studie analytické společnosti IDC, v Česku se užívá až 38 procent nelegálního softwaru, a to jak ve firmách tak v domácnostech. Celkově je tak softwarovému průmyslu způsobena škoda ve výši přesahující tři miliardy korun. Za posledních čtrnáct let se podařilo v Česku snížit míru pirátství o 28 procentních bodů a díky tomu patří mezi 30 zemí s nejnižší mírou pirátství.

Počet žádostí o zásah proti nekalé konkurenci meziročně stoupl zhruba o 60 procent. V minulých letech jsme dostávali tyto žádosti nárazově. Letos jde až o několik desítek oznámení každý měsíc. Trend má navíc vzrůstající tendenci a pravděpodobní souvisí se stupňujícím se konkurenčním bojem vyvolaným hospodářskou krizí, řekl Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské organizace Business Sofware Alliance (BSA). Ta se proto rozhodla poškozeným firmám vyjít vstříc a na problematiku upozornit prostřednictvím říjnové kampaně.

Pokud jsou firmy z užívání nelegálního softwaru usvědčeny, mají možnost se dohodnout přímo s výrobci softwaru na výši odškodného. Ta se v průměru pohybuje kolem 240 tisíc korun. To je o 20 procent více než v roce 2007, kdy průměrná výše činila 200 tisíc korun, doplnil Jan Hlaváč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).