Hlavní navigace

Bojíte se kroků vlády? Investice do zlata ochrání vaši peněženku (NÁZOR)

2. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud stát zbankrotuje, rozpadne se bankovní systém a znehodnotí se úspory a investice. Před kolapsem ochrání investice do zlata, píše Pavel Ryba z Golden Gate.

Zlato je specifická investice, která nenese žádnou dividendu či jiný příjem jako např. pronájem nemovitostí. Čím to je, že se zlato dostává do popředí zájmu nejen drobných investorů, ale i centrálních bank a velkých investičních fondů? Proč by měl investor uvažovat o investici do zlata či stříbra? Není lepší investovat do vlastní firmy? Čtěte také: Česko se bude otřásat krachy firem. Víme, které oblasti jsou nejohroženější

Zlato – ochrana majetku před inflací i kolapsem finančního systému


Masivní tištění peněz a snahy zachránit stagnující ekonomiky vedou k růstu inflace. Například v České republice od pádu komunismu v roce 1989 do dnešního dne znehodnotila inflace (navyšování měnové zásoby tištěním peněz) naše úspory o neuvěřitelných 87 %. Za první kvartál tohoto roku se inflace u nás blíží ke 4 %. 

Ekonomové rakouské ekonomické školy již několik let před rokem 2008 upozorňovali na to, že současný život na dluh, politika levných peněz a neustálý ekonomický růst tažen dluhy, jsou neudržitelné. Tito ekonomové poukazovali na nafukující se bubliny na nemovitostním a akciovém trhu. Rok 2008 jim dal za pravdu. Přišel kolaps trhu nemovitostí a hypoték se všemi důsledky pro bankovní systém. Jaké řešení si však politici a ekonomové vybrali? Dluhy začali „řešit“ ještě většími dluhy. Zasanovali nezodpovědné banky, firmy a občany natištěním nových peněz. Tak se krize od občanů, firem a bank přesunula ke státům a celým ekonomikám. Mnoha z nich nyní hrozí bankrot. Dluhy jsou astronomické a prakticky jsou nezaplatitelné. Musely by se významně snížit státní výdaje a současně zvýšit příjmy. S ohledem na stárnutí populace je však toto politicky neprůchodné. 

Jak to dopadne


Pokud stát není schopen dostát svým závazkům a nikdo není ochoten mu půjčit, pak takový stát zbankrotuje. Státní bankrot zdecimuje bankovní systém, rozloží společenský řád, znehodnotí úspory a investice občanů. Důsledkem je velmi vysoká nezaměstnanost a krach mnoha firem. Pokud stát nechce zbankrotovat, jediným řešením je tisk nekrytých peněz. Ve většině případů v historii si státy vybraly právě tuto cestu. Tištění peněz vede k inflaci a ta později přeroste v devastující hyperinflaci. Řešením je pak měnová reforma, kdy vlády „škrtnou“ nuly a účetně smažou veškeré své dluhy. Ve skutečnosti tyto dluhy zaplatíme my všichni – občané těchto států. My, kteří jsme spořili či investovali do aktiv podložených papírovými penězi. Zlato je jedinečnou ochranou peněz před tímto naprostým znehodnocením peněz a úspor. Obávám se, že když zvážím všechny možnosti, je tento scénář nejpravděpodobnější. Kolaps finančního systému je bohužel nevyhnutelný. 

Fyzické zlato – skutečná diverzifikace

Skutečnou diverzifikací majetku před tímto kolapsem je investice do fyzických investičních slitků či mincí (nikoli do papírového zlata). Do vyrovnaného investičního portfolia patří: 1) papírová aktiva – akcie a další cenné papíry. 2) nemovitosti, zejména ty, ze kterých mi plyne příjem z pronájmu. 3) investice do firem a podnikatelských projektů a 4) komodity – zejména zlato a stříbro. Čtěte na Měšec.cz: Proč investovat do zlata a stříbra? (recenze knihy)

Není smyslem porovnávat, která investice je lepší. Ve vyrovnaném portfoliu by měla být všechna aktiva zastoupena v rozumné míře, aby svého majitele chránila proti turbulencím na finančním trhu. Pastí, do které se dostávají někteří podnikatelé, je podcenění diverzifikace rizik tím, že investují všechny prostředky zpátky do své firmy. Není to však rozumné a bezpečné. Zejména s ohledem na stávající konstelaci ve světové ekonomice je velmi pravděpodobná hluboká krize. Dokonce je třeba uvažovat i kolapsu finančního systému.

Položme si otázku: „Jak bude prosperovat moje firma, pokud přijde skutečná ekonomická krize a nezaměstnanost vzroste na několik desítek procent?“ Nebo: „Co se stane s mými investicemi do nemovitostí?“ Většina indikátorů ukazuje, že nemovitosti jsou stále výrazně nadhodnocené. Nacházíme se v podobné situaci jako Japonsko začátkem 90. let. Tam mezi roky 1991 – 1996 poklesly ceny nemovitostí o neuvěřitelných 80 %. Ve všech těchto případech bude investice do fyzických drahých kovů strategická a jedinečná. Tou dobou budou drahé kovy masivně zhodnocovat, zejména při kolapsu finančního systému. Každý bude chtít zachránit své peníze. Většina analytiků doporučuje mít 20 až 30 % majetku zainvestováno v drahých kovech. Čtěte na Měšec.cz: Chcete investovat do zlata? Poradíme, jak na to

Daně x

Autor: Pavel Ryba, obchodní ředitel společnosti Golden Gate CZ, a.s. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).