Hlavní navigace

Bez prováděcích zákonů k občanskému zákoníku nastane právní chaos, bojí se firmy

24. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Většina podnikatelů se obává situace, která může nastat v příštím roce. V účinnost totiž může vstoupit nový občanský zákoník, avšak bez doprovodných předpisů.

Podnikatelé se obávají právní nejistoty, kterou může způsobit nový občanský zákoníkzákon o obchodních korporacích, pokud k nim nebudou včas schváleny doprovodné předpisy. Ty totiž nedávno senát zamítl. Pokud by nedošlo k jejich schválení do konce roku nebo se neposunula účinnost výše zmíněných norem, hrozí podle podnikatelů obrovské problémy.

Čtěte také: Nový občanský zákoník ovlivní i pracovněprávní praxi

Bez doprovodných zákonů nastane právní chaos

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Když senát před několika týdny zamítl doprovodné zákony k novému občanskému zákoníku a zákonu o obchodních korporacích, nepotěšil tím podnikatele. Ti se totiž obávají, že bez jejich schválení nastane po roce 2014 zmatek a právní chaos. Jak ukázal průzkum advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal, která zjišťovala názory 108 českých firem na rekodifikaci českého práva, 69 % podnikatelů přiznalo, že má obavy z právní nejistoty v souvislosti s účinností obou právních předpisů. Pokud prováděcí zákony v oblasti daní nebudou přijaty a nové kodexy přesto zůstanou účinné od roku 2014, zvýšená právní nejistota by určitě nepřesvědčila veřejnost o potřebě nutnosti změn. V konečném důsledky by si tak nový občanský zákoník nezískal důvěru veřejnosti a pravděpodobně ani profesionálů na samém počátku své existence, což by mohlo vést k dalšímu oslabení důvěry v právní systém ČR, komentoval Jan Spáčil, partner Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Že by neschválení doprovodných norem způsobilo významné potíže, potvrzuje i Hospodářská komora ČR (HK ČR). Pokud nebudou schváleny doprovodné zákony nebo nebude odložena účinnost nového občanského zákoníku, znamenalo by to jistě značnou nejistotu z hlediska podnikatelů. Je rovněž možné, že některé daňové a další zákony by v kombinaci s novým občanským zákoníkem nefungovaly a způsobovaly významné potíže, uvedla serveru Podnikatel.cz Lenka Vodná, mluvčí HK ČR.

Čtěte také: Nový občanský zákoník umožní podnikání nezletilým

Podnikatelé nesouhlasí se zákony bezvýhradně

Přestože mají podnikatelé v souvislosti s účinností zákonů obavy, většina z nich (podle výše zmíněného průzkumu takřka tři čtvrtiny) se samotnými zákony a nutností změn souhlasí. Polovina podnikatelů se pak domnívá, že změny budou mít pozitivní vliv na jejich podnikání. Zdaleka ne všechny změny ale firmy považují za správné, nýbrž před některými varují jako před rizikovými.

Čtěte také: Nový občanský zákoník zavádí korporace, fundace i rodinný závod

Daně x

Jedná se například o možnost akceptace návrhu smlouvy s výhradami. Jako negativní lze také vnímat  možnost zákazu výkonu funkce v případě člena orgánu společnosti, která se dostala do úpadku. Soud bude moci uložit zákaz činnosti po dobu tří, popřípadě až deseti let, pokud člen orgánu zanedbal své povinnosti při prevenci úpadku obchodní společnosti. Jako negativní mohou podnikatelé vnímat možnost osobního ručení člena orgánu společnosti za závazky společnosti. Soud bude moct založit ručení, pokud člen orgánu společnosti neučinil vše potřebné k prevenci úpadku společnosti, doplnila serveru Podnikatel.cz Lenka Vodná.

Naopak kladně podnikatelé hodnotí například sjednocení smluvního práva nebo skutečnost, že stavba se stane součástí pozemku. Tato nová zásada znamená, že pokud je pozemek a na něm stojící stavba ve vlastnictví stejného vlastníka, nelze stavbu prodat samostatně, ale jen společně s pozemkem jako jeho součást, vysvětlila Lenka Vodná. Za pozitivní se dá podle Vodné též považovat zavedení institutu Svěřenského fondu, který umožní vyčlenit z majetku jednotlivce určitou část a svěřit ji do správy správce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).