Hlavní navigace

Berňáky půjdou po firmách ještě víc. Jistotu už nemáte ani v Praze

27. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Stát přitvrzuje v kontrolách firem. Jakmile zaměstnávají 50 a více lidí, šance na to, že se kontrole vyhnou, se výrazně snižuje.

Zaměstnáváte 50 a víc lidí? Šance na kontrolu z berňáku je padesát na padesát. Takto jednoduše se dá počítat. Daňovou kontrolu za poslední tři roky zažilo 56 % českých středních a velkých firem nad 50 zaměstnanců. V příštích letech ale kontrol ještě přibude, protože ministerstvo financí přitvrzuje při výběru daní. Firmy už nemají jistotu ani v hlavním městě, kde počet stoupl počet finančních kontrolorů a naplno se rozbíhá činnost daňové Kobry. Více si o tom přečtěte v článcích Berňák chystá kontrolní zátah v Praze, posílá do metropole 100 kontrolorů navíc Daňová Kobra. K čemu je a proč s ní manažeři nesouhlasí

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Berňáky půjdou po firmách ještě víc. Jistotu už menáte ani v Praze. 

Kontroloři se podle dostupných informací zaměří zvláště na nadměrné odpočty DPH, virtuální sídla společností a sídla na hromadných adresách. Zkušenosti z praxe ukazují, že se kontroly nejčastěji týkají více typů daní najednou. U 15 % se finanční úřady zajímaly o daně z příjmů právnických osob, u 40 % se úředníci zaměřili na daň z přidané hodnoty, říká Pavel Klein z poradenské společnosti Mazars. Toto potvrzuje i loňská zpráva finanční správy, ve které stojí, že prioritními kontrolami se staly kontroly daně z přidané hodnoty. Byly zaměřeny zejména na daňové subjekty opakovaně vykazující vysoké nadměrné odpočty, nebo na ty, které vykazovaly minimální rozdíl mezi základem daně na vstupu a výstupu. 

Brand24

Novou hrozbu pro nepoctivé plátce daní je také zmíněná Kobra. Speciální komando pro boj s velkými úniky je další z hlavních zbraní, které vláda v zájmu lepšího výběru daní nasadila. Policisté ve spolupráci s celníky a finanční správou odhalili množství podvodů. Šlo například o úniky při obchodech s nanodisky za 269 milionů korun, podezřelé transakce v reklamě za 289 milionů nebo úniky v oblasti pohonných hmot za 650 milionů korun. 

Aby případná kontrola proběhla hladce, musí na ni podnikatel být připraven. Jak kontrola probíhá, to popisuje článek Strašák jménem daňová kontrola. Seznamte se s ním krok po kroku. Druhou samozřejmostí je pak dodržování zákonů a příprava na ty, které mají dříve či později vstoupit v platnost. Jako příklad může sloužit přehled transakcí se spřízněnými společnostmi během zdaňovacího období, který bude muset od začátku příštího roku jako součást přiznání k dani z příjmů odevzdávat každá firma. Toto opatření má zabránit zneužívání převodních cen. Za nejrizikovější budou považovány subjekty, které nemají zpracovánu dokumentaci převodních cen a vykazují významné objemy vnitroskupinových transakcí ve vztahu k obratu společnosti. Dále pak společnosti, u nichž různé poměrové ukazatele, například poplatky za služby versus celkové náklady, licenční poplatky versus obrat, úrokové náklady či výnosy versus objem půjček, přesahují obvyklé hodnoty.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).