Hlavní navigace

Banky začínají slyšet na začínající podnikatele. Nabízí milionové úvěry

10. 2. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Rozjet firmu bude snazší. Banky začínají půjčovat i lidem, kteří se na vlastní nohy chtějí postavit vůbec poprvé a není jistý jejich úspěch.

Na peníze potřebné k rozjezdu podnikání už dosáhnou i úplní začátečníci. Ne, že by banky až dosud nenabízely podnikatelské úvěry, ale na podnikatelské zelenáče přeci jen pohlížejí jako na velmi rizikové žadatele, a proto jim nabízely a nabízejí úvěry jen v řádu desítek tisíc korun. Kdo svůj byznys rozjížděl takzvaně od píky, ten ví, že to není mnoho a takové peníze je možné považovat jen za malé přilepšení. Banky měly pro tento přístup důvod. Řada začátečníků krachuje a ony nechtějí riskovat ztrátu.

Jenže teď se situace změnila. Česká republika v loňském roce zaznamenala nejvyšší nárůst nových firem za posledních sedm let. A velká skupina potencionálních klientů banky začala zajímat. Většina z nich bude v začátcích hledat možnosti financování. Velice mě proto těší, že se nám s podporou Evropského investičního fondu podařilo nabídnout těm, kteří jsou ve svém podnikání na startovní čáře, produkt, díky němuž budou moci snadněji realizovat své záměry, říká Albert Le Dirac’h, generální ředitel Komerční banky. Ta je první bankou na českém trhu, která s unikátní nabídkou financování začínajících podnikatelů bez podnikatelské historie přichází. Dovolit si to může díky garanci už zmíněného Evropského investičního fondu, který v případě nesplácení závazků pokryje až 80 % pohledávek.

Produkt s názvem Profi úvěr Start je určen pro fyzické osoby podnikatele i malé a střední firmy. Jeho výjimečnost spočívá především v tom, že žadatelé nemusí prokazovat žádnou podnikatelskou historii a k získání úvěru jim stačí dobrý podnikatelský záměr a IČO. Abychom klientům ulehčili situaci, připravili jsme dotazníky, které si klienti mohou stáhnout na našem webu. Získají tak jasnou představu, co nás při hodnocení jejich záměru konkrétně zajímá. Tento způsob objektivně definuje otázky, které nás zajímají, a eliminuje doplňující dotazy, které proces zbytečně brzdí, uvádí mluvčí banky Michal Teubner. Vyřízení žádosti o úvěr trvá maximálně dva týdny od poskytnutí všech potřebných údajů. Vyřízení záruky je jednoduché a zcela zdarma.

Profi úvěrem Start je možné zafinancovat téměř veškeré účely, které typicky podnikatel potřebuje, tedy jak účely provozní (nákup materiálu, vybavení kanceláře), investiční (stroje, budovy, automobily, výrobní linky), tak i běžné prostředky (zásoby a pohledávky). Maximální výše úvěru s pětiletou splatností je 1 milion korun při maximální úrokové sazbě 9,9 %. Jestliže začínající podnikatel potřebuje vyšší částku, je banka připravena jeho žádost posoudit individuálně, jako klasický podnikatelský úvěr. V rámci programů pro začínající podnikatele s evropskou garancí může banka poskytnout úvěry celkem za 1,4 miliardy korun.

Dále čtěte: Hledáte peníze na podnikání a nechcete do banky? Můžete zkusit P2P půjčky

Komerční banku budou následovat další

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Podobně přístupné budou k začínajícím podnikatelům už brzy i další bankovní domy. Na přímou otázku, zda plánují nabídnout úvěry se zárukou Evropského investičního fondu, odpověděly kladně dva bankovní domy. Ano, v průběhu letošního roku předpokládáme uvedení produktu s bezplatnou zárukou EIF. Produkt bude cílit na segment malých a středních podniků, konkrétní podmínky ale ještě neznáme, potvrdila Lucie Policarová, mluvčí GE Money Bank. Ve stejné situaci je pak UniCredit Bank. Vzhledem k tomu, že její jednání s EIF v současné době stále probíhají, finální parametry produktu nebyly ani v tomto případě stanoveny. Úvěry s tímto zajištěním by ale UniCredit Bank chtěla začít poskytovat už v polovině letošního roku.

V dalších bankách je situace zatím nejasná. Česká spořitelna nechce rozkrývat letošní plány. Pro podnikatele prý ale stejně jako Sberbank CZ hledá nové zajímavé možnosti. V tento okamžik mohu sdělit jen tolik, že zjišťujeme, jaké jsou možnosti, a s Evropským investičním fondem jednáme, komentuje mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Zavoral. Fio banka zase uvádí, že loni uzavřela smlouvu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a po vypsání příslušné veřejné podpory pro letošní rok je připravena poskytovat úvěry se zárukou tohoto ústavu i začínajícím podnikatelům. Monitoruje ale i další možnosti, jak podnikatelům bez historie zajistit veřejnou podporu jejich záměrů.

Jedinými dvěma bankami, které se nové možnosti získat klienty v podobě začínajících podnikatelů zatím brání, jsou Expobank CZ a Československá obchodní banka. Ani jedna z nich programy pro start-upy s podporou EIF nechystá.

Mohlo by vás zajímat: Firemní hypotéka. Jak na ni a na co si dát pozor

Další možnosti financování

A jaké jsou tedy další stávající, i když samozřejmě méně výhodné, možnosti získání bankovního úvěru při rozjezdu podnikání? Pokud za sebou žadatel nemá žádnou podnikatelskou historii, mnoho jich není. Předchozí historii podnikání ani rozsáhlé podnikatelské záměry nepožaduje Fio banka. Standardní podnikatelské úvěry se zajištěním poskytované od hranice 3 miliony korun se snažíme řešit s maximálně individuálním přístupem. Nezajištěný kontokorentní úvěr poskytovaný do výše 1,5 milionu lze získat i na základě krátké obchodní historie, pokud je z ní pro banku dostatečně zřejmé, že dané podnikání se jeví jako smysluplné, uvádí její mluvčí Zdeněk Kovář.

UniCredit Bank zase začínajícím podnikatelům nabízí takzvaný Mikro Kontokorent, tedy malý kontokorentní úvěr do výše 150 000 korun bez dokládání daňového přiznání a bez zajištění. Ten v začátcích podnikání může pomoci třeba s překlenutím časového nesouladu mezi jejich příjmy a výdaji. Specifickými produkty v naší nabídce pak jsou úvěry pro začínající subjekty z řad svobodných povolání, kde jsme schopni klientům nabídnout jak úvěr na pokrytí provozních potřeb, tak i například financování vybavení nové kanceláře nebo odkupu lékařské praxe, doplňuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Brand24

S kontokorentním řešením se nabízí i Česká spořitelna. Start-up klienti u ní získají Podnikatelské konto Klasik s platební kartou, transakčním balíčkem nebo kontokorentem na dva roky zdarma. Tento produkt je ale typickým zástupcem těch, které začínajícím podnikatelům příliš nepomohou. Z počátku totiž získají kontokorent 20 000 korun. Po šesti měsících, kdy klient tento účet využívá, mu banka může kontokorent navýšit na 50 000 korun. Pokud by začínající podnikatel potřeboval do rozjezdu vyšší částku, pak může využít našeho programu Inostart, díky kterému nabízíme jako jediná banka v České republice úvěry určené pro klienty s inovačním záměrem. Pro start-upy nabízíme zdarma půl roku konzultací podnikatelských plánů s firemním bankéřem z dané oblasti, dodává mluvčí České spořitelny Veronika Exnerová, čímž pozici této banky v očích začínajících podnikatelů vylepšuje. Výše úvěru se pak může pohybovat od 0,5 až do 15 milionů korun. Podmínkou čerpání je poskytnutí záruky ČMZRB do výše 60% nesplacené jistiny.

Raiffeisenbank láká na předschválený neúčelový nebo kontokorentní úvěr po čtyřech měsících platebního styku u ní. Poskytuje je na základě šesti výpisů z jakékoli banky. Je možné počítat také s penězi z kontokorentu u podnikatelského konta, které banka nabízí na dva roky zdarma. Jistou výhodu má i Sberbank, která se při posuzování žádosti o poskytnutí úvěru řídí zásadně podle toho, jak se začínajícímu podnikateli povedlo nastartovat byznys během prvních měsíců podnikání. Byznys plán nám pro posouzení úvěru samozřejmě velmi pomáhá, ale není rozhodující, říká za banku její mluvčí Hana Drápalová. Doba podnikání je pak jedním, nikoli však jediným faktorem při rozhodování o poskytnutí úvěru v Expobank. Na rostoucí poptávku úvěrů pro podnikatele reaguje i GE Money Bank, zatím ale jen splátkovým nezajištěným úvěrem, možností konsolidace podnikatelských úvěrů a tradičním kontokorentem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).