Hlavní navigace

Banky se zaměřují na mobily. Nahradí chytré telefony platební karty a hotovost?

2. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chytré telefony se stávají chytřejšími a brzy možná nahradí i vaši peněženku. Banky totiž zavádějí bezkontaktní mobilní platby, kterým má patřit budoucnost.

Již brzy půjde v obchodech platit bezkontaktně pomocí chytrého telefonu. Několik bank totiž oznámilo, že tento způsob úhrad chce během letošního roku zavést. Podle některých bude bezkontaktním platbám patřit dokonce celý letošní rok a blízká budoucnost. Co všechno bude potřeba, abyste svým chytrým telefonem běžně platili a jaké banky tuto možnost nabídnou?

Bude mobilním platbám patřit rok 2012?

Před několika týdny ohlásila Komerční banka spuštění bezkontaktních mobilních plateb, ke kterému by mělo dojít v polovině roku 2012. Komerční banka společně se Citibank Europe, společnostmi Globus ČR, VISA Europe a Telefónica Czech Republic otestovaly bezkontaktní mobilní platby v roce 2011 v pilotním projektu. Podle všech firem se zkouška podařila a mobilní bezkontaktní platby se osvědčily. Jak uvedli například zástupci VISA, letošní rok bude patřit právě bezkontaktním platbám. Také banky v nich vidí budoucnost. Bezkontaktní platební technologie jsou u našich klientů vítanou inovací, o čemž nás přesvědčily i dosavadní výsledky projektu, komentoval v prosinci Stanislav Novotný, produktový manažer kreditních karet Citibank. Průzkum potvrdil naši hypotézu, že platbě mobilem budou klienti dávat přednost před platbou kartou, připojil se Sirus Zafar, ředitel platebních karet Komerční banky. Čtěte  na Měšec.cz: Bezkontaktní platby v západní Evropě: Boj a přesvědčování obsluhy (TEST)

Bezkontaktní mobilní platby zprovozní Komerční banka zatím pro telefony iPhone 4 a iPhone 4S a půjde přes ně platit všude, kde jsou akceptovány bezkontaktní karty Visa. Platba bude fungovat skrze technologii NFC (Near Field Communication). Zákazníci si budou muset na telefon připevnit ochranný rámeček iCarte od společnosti Wireless Dynamics a stáhnout si z App Store doprovodnou aplikaci Visa Mobile pro iCarte App. Rámeček iCarte obsahuje anténu a integrovaný zabezpečovací prvek Secure Element, v němž bude mobilní karta uložena. Po aktivaci mobilní karty Visa mohou spotřebitelé začít nakupovat jednoduše tak, že spustí aplikaci a přiloží svůj přístroj iPhone k jakémkoli platebnímu terminálu všude v Evropě, který akceptuje bezkontaktní karty, aniž by bylo potřeba zadávat PIN, doplnila Monika Klucová, mluvčí Komerční banky. Prostřednictvím telefonu půjde tímto způsobem platit i na internetu. Stejným způsobem chce bezkontaktní mobilní platby provozovat také Česká spořitelna, která ohlásila jejich start přibližně ve stejném termínu.

O něco později chce s bezkontaktními platebními metodami přijít Citibank, která je plánuje spustit ke konci roku 2012. Oproti Komerční bance či České spořitelně však chce být o krok dále a přinést řešení, které umožní  použití bezkontaktních mobilních plateb na všech mobilních telefonech vybavených NFC technologií, a to bez nutnosti pořizovat dodatečná zařízení (iCarte pro iPhone apod.). Zároveň nahrání platební karty nebo aplikace do mobilního telefonu bude možné  „vzduchem“, tedy bez nutnosti návštěvy banky či operátora, jak tomu bylo doposud u pilotního provozu,  upřesnil serveru Podnikatel.cz Branislav Cehlárik, manažer pro vnější vztahy Citibank Europe pro Českou republiku a Slovensko.

MOPET CZ a tajemné, nové mobilní platby

Bezkontaktní mobilní platby ale nebudou jedinou novinkou v oblasti mobilních plateb. Už v roce 2010 vznikla společnosti MOPET CZ, která si dala za cíl připravit nový platební standard pro Českou republiku. Akcionáři firmy MOPET CZ se staly (a jsou) čtyři banky – Česká spořitelna, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a GE Money Bank, mobilní operátoři Telefónica O2, Vodafone a T-Mobile a také společnost A-communications. Původně firma MOPET CZ avizovala, že nové mobilní platby spustí už v roce 2011. To se však nepodařilo a nyní má v plánu platby zprovoznit v druhém čtvrtletí letošního roku. Informaci potvrdily serveru Podnikatel.cz banky z firmy MOPET CZ.

O jaký konkrétní systém má jít, zatím společnost MOPET CZ nechce říci. Podle slov Venduly Volákové, mluvčí firmy, půjde o technologii odlišnou od bezkontaktníních mobilních plateb a využitelnou pro všechny druhy mobilních telefonů. Nejen tedy pro ty „chytré“ z nich.

Další banky a bezkontaktní mobilní platby

Další banky se k bezkontaktním mobilním platbám zatím staví rezervovaně. Například Equa bank považuje bezkontaktní platby přes mobil v současnosti za komplikované řešení a raději se chce zaměřit na rozvoj klasických bezkontaktních plateb. Přesto banka ale nevylučuje, že by v budoucnu bezkontaktní mobilní platby do své nabídky zařadila. Závisí to ale na budoucí úrovni rozšíření a míře využitelnosti této služby v obchodní síti, doplnila serveru Podnikatel.cz Kateřina Pospíšilová. Čtěte také: Český trh je žíznivý po chytrých telefonech, mobilní aplikace jsou v kurzu

Do zavádění bezkontaktních mobilních plateb se nehrne ani Fio banka. Podle banky nemá stávající řešení pomocí dodatečných zařízení (nálepka, speciální kryt apod.) perspektivu. Myslíme si, že je nutné počkat, až bude technologie NFC zabudovaná přímo do telefonu, uvedla serveru Podnikatel.cz Vendula Žaloudíková, mluvčí Fio banky. Vzhledem k tomu, že se zabudovanou technologií počítá Citibank už v roce 2012, je možné, že i Fio banka svůj postoj brzy zváží.

skoleni_15_4

Ostatní finanční instituce se rovněž zajímají o rozvoj mobilních plateb, svoje aktivity však nyní spíše směřují na internetové mobilní bankovnictví a vylepšování jeho funkcionalit. V tomto ohledu se pro server Podnikatel.cz vyjádřili například zástupci ČSOB, Volksbank, Zuno Bank, mBank. Některé banky totiž specializované bankovnictví pro chytré mobily ještě vůbec nemají, jiné zatím s omezenou funkčností, vidí proto potenciál především v jeho rozvoji.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).