Hlavní navigace

Bankovní účty v zahraničí pro české podnikatele

2. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
V dnešní době se firmám často nabízí možnost expanze na zahraniční trhy. Naštěstí česká legislativa umožňuje podnikatelům otevírat si bankovní účty i v zahraničí u zahraničních bankovních institucí, i když zde nemají trvalé bydliště. Podmínky a poplatky se však liší.

Pokud podnikatel obchoduje se zahraniční firmou nebo pobývá často v zahraničí, může zvážit možnost zřídit si bankovní účet u zahraniční banky. Nezbytná je znalost cizího jazyka, a dále je nutné dobře propočítat, zda se mu vedení účtu v zahraničí vyplatí.

Založení účtu u zahraniční banky

Založení účtu u každé banky se řídí jinými podmínkami a podnikatelé zaplatí jiné poplatky, jak potvrzuje pro business server Podnikatel.cz Tomáš KofroňRaiffeisenbank: Bohužel u naší mateřské společnosti je problém v její struktuře. Neexistuje jedna firma, ale několik tisíc lokálních kampeliček, kde každá má jiné podmínky a jiné poplatky.

U Raiffeisenlan­desbank Niederösterreich ve Vídni si čeští podnikatelé mohou zřídit podnikatelský účet. Musí přitom předložit tyto tři doklady: výpis z obchodního rejstříku, ověřený překlad tohoto výpisu a cestovní pasy nebo občanské průkazy zastupitelů společnosti. Za základní účet v eurech český podnikatel u vídeňské Raiffeisenbank zaplatí 15,71 euro čtvrtletně. Výpis z účtu stojí 0,85 euro, za každou transakci klient zaplatí 0,90 eura (přímo na pobočce) nebo 0,19 eura (elektronicky). Účet je úročen úrokovou sazbou 0,125 %.

Podnikatelé však musí zvážit všechna možná rizika i výhody založení bankovního účtu v zahraničí. Nevidíme příliš důvodů, proč by si běžný podnikatel měl zřizovat účet v zahraničí – bude čelit kurzovým rizikům, větší nedostupnosti pobočky (podnikatelé často např. pravidelně svážejí do své banky tržby), apod., dodává Tomáš Kofroň.

Jiný způsob zvolila Erste Group, která operuje v osmi evropských státech (Česká republika, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Rumunsko a Ukrajina). Koncept skupiny Erste Bank je založen na principu, kdy každý klient má svého poradce, tzn., že i český malý či střední podnikatel má svého poradce v České spořitelně, který mu zabezpečuje veškeré potřebné služby a produkty napříč celým regionem, v němž Erste Bank působí. To znamená, že nemá zvlášť konto u Erste Bank, ale vše je mu zprostředkováno přes jeho poradce v České spořitelně, svěřuje business serveru Podnikatel.cz Hana Cygonková (Erste Group Bank AG, Vídeň). I zde je účet úročen sazbou 0,125 %, výpis z účtu stojí 0,70 euro.

Velmi podrobnou dokumentaci při založení podnikatelského účtu vyžaduje ING Wholesale Banking, kde potřebují získat maximum průkazných informací o vlastnické struktuře, typu podnikání, historii společnosti nebo finanční stabilitě. Podnikatelům jsou k dispozici běžné účty v lokální měně i v ostatních volně směnitelných měnách. Cenové podmínky jsou odlišné v jednotlivých zemích. Záleží též na struktuře služeb a produktů, které bude společnost využívat, říká pro business server Podnikatel.cz Zuzana Kalabová z ING Wholesale Banking.

Běžné účty v ČR v cizí měně

Obchoduje-li podnikatel často se zahraničím a nemá zájem zakládat si účet mimo stát, ve kterém podniká, má možnost založit si v České republice účet v cizí měně, jak již informoval business server Podnikatel.cz. Podnikatelům se tento účet vyplatí zřídit, pokud platby se zahraničím probíhají oboustranně. Odpadnou mu tímto náklady spojené s konverzí měny.

Česká spořitelna zřizuje a vede běžné účty v cizí měně pouze ve vybraných měnách – EUR, USD, CHF, GBP, SKK, CAD, DKK, JPY, SEK.

Komerční banka poskytuje podnikatelům – fyzickým osobám a právnickým osobám běžný účet v cizí měně s běžnými službami platebního styku. Umožňuje také využívat další navazující produkty a služby KB, například Internetové bankovnictví mojebanka, PC bankovnictví Profibanka či telefonní bankovnictví Expresní linka KB. Vedení v USD a EUR je standardní, další měny (AUD, CAD, CHF, GBP, JPY, NOK, PLN, SEK a SKK) jsou pouze na výjimku.

ČSOB nabízí podnikatelům vedení účtů v těchto cizích měnách: USD, CHF, JPY, GBP, CAD, DKK, NOK, SEK, EUR, AUD, PLN, HUF, SKK.

Content First

Raiffeisenbank a eBanka nabízejí možnost zřízení firemního účtu, který lze pod jedním číslem účtu vést až v deseti různých měnách. Kromě českých korun lze na tomto účtu disponovat dalšími devíti měnami (EUR, USD, SKK, GBP, CHF, JPY, CAD, HUF, PLN). Při zahraničních platbách proto nedochází k nevyžádané konverzi. Všechny transakce navíc probíhají v reálném čase a jsou hned připisovány na účet.

U ING Wholesale Banking mají běžné účty v cizí měně stejný režim jako účty v lokální měně a mohou sloužit pro vypořádání všech transakcí vyplývajících z produktového portfolia ING Wholesale Banking.

Pomůže podnikatelům zavedení jednotné evropské měny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).