Hlavní navigace

Babiš chce nižší DPH i pro vodu a nealko. Populismus, říká opozice

1. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jak podpořit vřelé uvítání e-tržeb? Snížením sazby DPH pro pivo v restauracích. Ministr financí Andrej Babiš chce snížit DPH také pro vodu a nealko.

Velkou diskuzi rozvířil minulý týden ministr financí Andrej Babiš, když přišel s návrhem snížit DPH pro točené pivo. Strhla se kolem toho velká diskuze na sociálních sítích a opozice okamžitě označila takový krok za populismus. Premiér Bohuslav Sobotka považuje toto gesto za pouhý marketingový trik, jak podpořit elektronickou evidenci tržeb (EET). 

To ministr financí však nepopírá: DPH na pivo chci snížit, abych podpořil projekt elektronické evidence tržeb (EET), který má vybrat 18 miliard korun ročně, otevřeně přiznal Andrej Babiš v dnešním vydání pro deník Právo.

Tomu zároveň prozradil, že se snižováním sazby DPH chce jít ještě dál. Nižší 10% DPH by mohla platit i pro vodu a nealkoholické nápoje: Voda by rozpočet přišla na 15 miliónů a nealko na zhruba padesát miliónů ročně, řekl ministr deníku Právo. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Snížení DPH u piva? Podpora živnostníků a ne pivovarů

Důvod, proč se Babiš vrhá v případě sudového piva na snížení DPH a nikoli spotřební daně, je podle něj jednoduchý. Snížení spotřební daně by bylo ve prospěch pivovarů, zatímco snížení DPH je podle něj podpora živnostníků a provozovatelů hospod. 

Jak však upozornila společnost PwC, nižší DPH pomůže těm podnikatelům, který jsou plátci DPH. Malí provozovatelé restaurací, kteří plátci nejsou, nebudou konkurenceschopní. 

Daň z přidané hodnoty (DPH) u sudového piva na deset procent bude mít však háček. Prodej piva bude totiž ministerstvo financí muset označit za službu, která spadá do kolonky restauračních a cateringových služeb, na kterou lze sníženou sazbu uplatnit. Směrnice EU o DPH totiž neumožňuje uvalení snížené sazby DPH na pivo prodávané jako samostatné zboží. ČTK to řekl odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR Martin Diviš.

Čtěte více: Nižší DPH na pivo v restauracích je průchozí, neplátcům DPH by však uškodila

Kromě snížení sazby DPH na prodej sudového piva, nealkoholických nápojů a vody klesne DPH z 21 % na 15 % u restauračních služeb, a to kvůli zavedení elektronické evidence tržeb. To však staví podle Babiše do nevýhody malé hospody, které jídlo neprodávají. Proto chce ještě větší snížení DPH u nealkoholických nápojů a sudového piva. Jenže to problém malých hospod nevyřeší, pokud nejsou plátci DPH.  

Brand24

Zákon o e-tržbách se bude schvalovat 10. února

Zákon o elektronické evidenci tržeb je stále na stole poslanců, jeho účinnost se tak stále odsouvá. Rozhodnout by se o něm mělo při hlasování 10. února. Prosadila si to i přes odpor opozice vládní koalice. Opoziční poslanici již avizovali, že proti tomu podají ústavní stížnost. 

Čtěte více: O #EET se bude hlasovat 10. února, opozice podá ústavní stížnost

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).