Hlavní navigace

HN: Americké automobilky možná dostanou finanční podporu

15. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Americké automobilky možná dostanou finanční podporu, píší dnes Hospodářské noviny. Ministr financí USA Henry Paulson naznačil, že by se na pomoc automobilkám GM, Ford a Chrysler mohla uvolnit část peněz ze sedmisetmiliar­dového záchranného balíku, který byl vyčleněn na záchranu bankovního systému.

Tři největší americké automobilky GM, Ford a Chrysler možná přece jen dostanou finanční podporu. Ministr financí USA Henry Paulson o víkendu představil i variantu, že by se pro automobilky našla pomoc v sedmisetmili­ardovém balíku určeném pro americký finanční systém. Senát totiž výrobcům automobilů finanční pomoc ve výši 14 miliard dolarů schválit odmítl. Hlavním důvodem byly spory se zástupci odborů o výši platů dělníků automobilek.

Hospodářské noviny dále uvádí, že bankrot těchto tří výrobců by měl rozsáhlé následky, neboť mají velký počet dodavatelů a každé desáté pracovní místo v Americe nějakým způsobem souvisí s automobilovým průmyslem. Mezi další země, které se své výrobce aut chystají nějakým způsobem podpořit patří i Švédsko, Francie, Německo, Velká Británie a Kanada.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).