Hlavní navigace

Anonymní akcie končí. Možností, jak je můžete přeměnit, existuje několik

1. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Ode dneška se nemohou majitelé anonymních akcií podílet na zisku či své akcie prodat. Existuje ale několik možností, jak anonymní akcie přeměnit.

Od dnešního dne platí sankce pro vlastníky listinných akcií na majitele. Do konce června se totiž všichni držitelé akcií na majitele se měli nechat zapsat do seznamu akcionářů. Kdo tak neučinil, nemůže vykonávat svá akcionářská práva. Dokud formu akcií nezmění, přichází o právo na dividendu a nemohou svůj podíl prodat. Možností, jak mohou tzv. anonymní akcie přeměnit, přitom existuje několik. Pokud navíc akciové společnosti své majetkové vztahy neupraví, může je soud poslat až do likvidace.

S anonymními akciemi se dividend nedočkáte


Autor: www.sxc.hu

Vlastníci anonymních akcií nemají ode dneška vlastnická práva.

Možnost vydávat akcie na majitele skončila na konci loňského roku. Na začátku roku 2014 totiž nabyl účinnosti zákon č. 134/2013 Sb. o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností. Ten dal firmám a akcionářům půlroční lhůtu, aby své majetkové vztahy dali do souladu se zákonem. Dokud tak akcionáři neučiní, nemohou vykonávat svá akcionářská práva. Rozhodne-li společnost o rozdělení zisku, akcionáři, který akcie na majitele společnosti k výměně nepředložil, právo na dividendu nevznikne, upozornil Ondřej Plánička, advokát PwC Legal. Firmám, které se novému zákonu nepřizpůsobí, zase může hrozit až likvidace. Soud je ale nejprve vyzve k nápravě a teprve, pokud by výzvu ignorovaly, by soud přistoupil k sankčním opatřením.

skoleni_15_4

Pro akcionáře existuje několik možností, jak mohou své anonymní akcie přeměnit:

  • akcie společnosti předložit, tedy nechat vyznačit změnu akcií na akcie
    na jméno a provést zápis do seznamu akcionářů
  • akcie společnosti imobilizovat dle nové úpravy občanského zákoníku, tzn. fakticky odevzdat akcie do banky a ona vydá držiteli potvrzení, že jsou u ní uloženy
  • akcie společnosti zaknihovat, tedy nechat zapsat v Centrálním depozitáři cenných papírů
  • případně výše uvedené zkombinovat se založením holdingové společnosti
    v Česku nebo zahraničí.

Anonymní akcie má stále takřka polovina firem

Jak vyplývá ze statistik poradenské společnosti Bisnode, anonymní akcie má stále 11 254 firem (44 % akciových společností). Co se týče akcionářů, kteří své anonymní akcie změnili, nejčastěji volili změnu akcií z doručitele na jméno a ponechávali listinnou podobu. Majitelé firem, kteří vyčkávají nebo nový zákon prozatím ignorují, anonymní akcie zřejmě přemění až v okamžiku, kdy budou chtít se svou společností nějakým způsobem nakládat. Například prodat obchodní podíl nebo vyplatit dividendy. My odhadujeme, že nezanedbatelná část firem s anonymními akciemi nebyla primárně určena pro podnikání, ale k držení majetkových podílů nebo se jedná o mrtvé schránky, často s nedohledatelnými kontaktními osobami, uzavřela analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Podnikatelé nereagují na blížící se zákaz anonymních akcií

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).