Hlavní navigace

Restaurace nejsou živnostníci, živnostníků se evidence tržeb netýká, motá Babiš

20. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ví vůbec Andrej Babiš, co sám navrhuje v zákoně o evidenci tržeb? Podle toho, jak motá živnostníky, restaurace a samotný návrh zákona, to nevypadá. (KOMENTÁŘ)

Elektronická evidence tržeb (EET) budí nemalé emoce a odpor, a to nejen mezi podnikateli. Nutno však podotknout, že oprávněně. Ministr financí Andrej Babiš totiž řadu argumentů a čísel střílí doslova od boku a příliš se nezatěžuje tím, aby se vzájemně nevylučovaly. Korunu všemu nasadil minulý týden při interpelacích ve sněmovně, kdy dokázal v několika větách popřít to, co samo ministerstvo uvádí v návrhu zákona o evidenci tržeb. Třešničkou na dortu pak bylo, když o půl hodiny později popřel i sám sebe, respektive svoji předchozí odpověď.

Čtěte také: 6 vašich příspěvků ze sociálních sítí o elektronické evidenci tržeb

EET se prý živnostníků netýká…

Kdo sleduje vývoj elektronické evidence tržeb od počátku, musí si připadat jako v pověstném Kocourkově. Samotný návrh zákona sice obsahuje některé nejasnosti a sporné body, ale ve své podstatě je srozumitelný. Jeho problém spočívá v něčem jiném. Ač se Babiš snaží tvrdit sebevíce, že chyba spočívá v nepochopení a hlouposti kritiků, opak je pravdou. Hlavní potíž je ta, že ministr financí tvrdí každý týden něco jiného a především tvrdí zcela něco jiného, než sám navrhl v zákoně.

Ukázkový příklad tvoří jeho odpovědi na interpelace ve sněmovně. Nejprve v odpovědi na písemnou interpelaci uvedl: Povinnost elektronicky evidovat tržby budeme zavádět postupně, takže zatím jsme navrhli jenom restaurace a maloobchod. To je 50 % z celkového počtu subjektů, kterých se to týká. Další sektory budeme přidávat výhradně na základě rizikové analýzy daňové správy. Takže u každého sektoru zvážíme přínosy a náklady a na drobné řemeslníky, kadeřnice atd. se elektronická evidence tržeb vztahovat nebude.

V případě postupného zavádění má Babiš pravdu, opravdu se počítá s tím, že EET bude zavedeno ve vlnách. Už ale není pravda, že by ministerstvo navrhlo jenom restaurace a maloobchod a že by další sektory přidávaly na základě analýzy daňové správy. Ministerstvo stanovilo přibližně 600 tisíc subjektů, kterých se má EET týkat, a ve vyhlášce jen plánuje stanovit, že některé sektory budou mít ze začátku výjimku a že se zapojí později. Pokud se však na ně zákon vztahuje, dříve nebo později mají pod EET spadnout. V důvodové zprávě se dokonce počítá s tím, že další sektory přibudou vždy po třech měsících. Aby toho nebylo málo, v samotném zákoně se praví, že výjimka z EET nesmí přesáhnout tři roky. Kdo tedy pod EET spadne, do tří let bude muset EET vést.

Čtěte také: 5 tvrzení o elektronické evidenci tržeb. Která jsou pravdivá a která pouze mýty?

Restaurace nejsou živnostníci…

Interpelace ale pokračovaly a Babiš začal motat sám sebe. Na dotaz Jana Zahradníka (ODS) odpověděl, že (EET) se netýká ani živnostníků, ani důchodců, ani maminek. Při další připomínce Jana Zahradníka zopakoval: To je debata s hluchoněmými. To je těžké. Když bude stále někdo mluvit o živnostnících, tak si mluvte o živnostnících. Žádných živnostníků se to vlastně netýká. Proč mluvíte o živnostnících? Jedná se o restaurace a maloobchod. Mimochodem o kamenné obchody.

Debata s hluchoněmými je pro Babiše možná složitá, jenže s ministrem financí, který netuší, kdo je živnostník, je ještě horší. Návrh zákona o EET se totiž samozřejmě týká i živnostníků a rovněž tak maminek a důchodců, pokud přijímají zákonem stanovené tržby. Navíc může být pro Andreje Babiše překvapením i statistika ministerstva průmyslu a obchodu, které eviduje takřka 200 tisíc živnostenských oprávnění na hostinskou činnost. Reálně bude hospodských – živnostníků samozřejmě méně, skupiny restauratérů a živnostníků se však (překvapivě) překrývají. Stejně tak jsou i desetitisíce podnikatelů-živnostníků v maloobchodě, pod který (opět překvapivě) spadají i e-shopy, které většina lidí provozuje právě jako živnost.

Čtěte také: Přehled největší a nejčastější kritiky elektronické evidence tržeb

Mezi restauracemi živnostníci vlastně jsou, je jich ale poměrně…

Předchozí slova Babiše ale byla teprve předehrou velkého finále. Na interpelaci Vladislava Vilímce (ODS) k EET totiž odvětil: Já jsem nemluvil o živnostnících. A v rámci těchto restaurací jsou i živnostníci samozřejmě, ale jsou tam všechny restaurace.(..) Takže nemluvím o živnostnících. Tam v rámci toho byznysu jsou samozřejmě živnostníci. Ale je jich poměrně…

Daně x

Babiš si tedy zřejmě uvědomil, že i mezi restauratéry jsou živnostníci. Žel ty tři tečky na konci citace jsou uvedeny i ve stenoprotokolu. Kdo tedy doufal, že se dozví, jak se to se živnostníky a restauratéry vlastně má, musel být zklamán. Ze slov ministra financí by se dalo usuzovat, že si možná jen spletl termíny „řemeslník“ a „živnostník“. Na druhou stranu, zákon, tak jak je navržen, se má dotknout i řemeslníků. A opravdu je možné, aby ministr financí, který navíc sám podniká, pletl tak základní pojmy, jako jsou „řemeslník“ a „živnostník“?

Ať už tak či tak, nezbývá než počkat, jak se ministerstvo vypořádá s připomínkami, jak je implementuje do zákona a především zda a v jaké podobě bude zákon nakonec skutečně schválen. Vystoupení Babiše v posledních týdnech světlo do celé problematiky rozhodně nevnášejí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).