Hlavní navigace

Analýza: Dá se očekávat, že se v krizi bude DPH zvyšovat

12. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Daň z příjmů právnických osob celosvětově klesá a platí to i pro Česko. Zatímco DPH v okolí spíše stagnuje, v Česku letos částečně roste.

Zatímco daně z příjmů právnických osob celosvětově klesají a tento trend kopíruje i Česká republika (zde jde od roku 2001 dokonce o pokles z 31 procent na 19 procent), daň z přidané hodnoty celosvětově spíše stagnuje. V Česku to zcela neplatí, protože tu nejnověji vzrostla snížená sazba daně z přidané hodnoty ze 14 na 17 procent. Vyplývá to ze srovnávací studie společnosti KPMG Corporate and Indirect Tax Survey 2011.

Pokles daně z příjmů právnických osob byl od roku 2001 v Česku strmější než v jiných zemích. Průměrně tato daň v Evropě klesala z 27,7 procenta na 20,12 procenta.

Vlády jsou na DPH čím dál závislejší

Dépéháčko celosvětově v posledních letech mírně pokleslo a v Evropě naopak mírně vzrostlo – Evropa přitom byla jediný kontinent, kde daň rostla. V Česku daň klesla v horní sazbě z 22 na 20 procent, což je srovnatelná sazba s okolními zeměmi, snížená sazba zase o čtyři procenta vzrostla právě letos v lednu. Pro úplnost – v plánu je ustálení sazby DPH v Česku na 17,5 procentech v roce 2013. Vyšší sazba DPH letos teoreticky nebo reálně ovlivní například ceny nemovitostí, potravin, energií, novin nebo knih, ale také mj. služby fitcenter. Čtěte více: Od ledna 2012 roste DPH. Čtěte, co tato změna ovlivní

Snížená sazba DPH přitom v Česku roste od roku 2009, kdy se změnila z pěti na devět procent. Od roku 2010 byla 10 procent a letos opět vzrostla na 14 procent. Čtěte také: Kdy použít sníženou sazbu DPH při stavebních a montážních pracích?

Závislost vlád na příjmech z DPH se zvyšuje. Ve srovnání s daní z příjmů je totiž DPH méně závislá na momentálních ekonomických vzestupech či pádech. Je tudíž stabilnější, její příjmové základny jsou méně pohyblivé a její výběr v reálném čase zajišťuje pravidelný zdroj financí. Proto lze předpokládat, že současné zvýšení snížené sazby DPH v Česku z 10 na 14 procent nebude letos v případě ekonomických potíží poslední, uvádí Marika Konečná, Partner, Daňové poradenství, KPMG Česká republika.

Daň z příjmů právnických osob: 0, 19 i 40 procent

Ze studie KPMG vyplývá konstatování, že korporátní daň je v Česku srovnatelná s některými okolními zeměmi. 19procentní jako v Česku je daň také na Slovensku, v Maďarsku nebo v Polsku. Výrazně vyšší daň platí podnikatelé ve Francii (přes 33 procent), nebo v Belgii (bezmála 34 procent). Nulová daň je naopak příkladně na Kajmanských ostrovech, ve srovnání extrémně vysoká pak třeba v Japonsku, kde dosahuje výše 40 procent.

Daně x

Stojí za připomenutí, že ještě v roce 2007 platila pro české firmy daň z příjmů právnických osob 24 procent. Od té doby postupně klesala až na 19 procent v roce 2010. Analytici již v době, kdy se daň začala snižovat, tvrdili, že vzhledem k jiným nákladům stejně pro firmy nebude snížená daň znamenat úsporu. Čtěte více: Nová daň z příjmů právnických osob přinese nejisté úspory

Trend výrazného poklesu sazby daně z příjmů právnických osob, který byl pro minulou dekádu typický, je nejspíš u konce, komentuje výsledky Marika Konečná.



Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).