Hlavní navigace

Tisk: Finanční trhy v šoku. Americká sněmovna zamítla záchranný plán

30. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sněmovna reprezentantů USA odmítla navzdory očekávání plán na záchranu americké ekonomiky. Proti byli především republikáni.

První hlasování skončilo výsledkem 228:205 s převahou hlasů proti návrhu. Zamítavě se k návrhu postavily dvě třetiny republikánů a 95 demokratů. Po víkendu přitom návrh podporovali jak republikáni tak demokraté, očekávalo se tedy bezproblémové odsouhlasení. Plán zkrachoval díky nervózní atmosféře před prezidentskými volbami. Američané tento plán odmítli a totéž teď udělal Kongres, řekl republikán Mike Pence.

K neočekávanému výsledku přispěly pravděpodobně i zprávy o problémech bank v USA a v Evropě. V Americe má nyní potíže banka Wachovia, která se musela spojit s Citigroup, finanční skupina Fortis byla znárodněna vládami Beneluxu, Bradford & Bingley byla znárodněna zase britskou vládou a potíže hlásí i německá Hypo Real Estate. Ihned po hlasování následoval strmý pád akcií na Wall Street, jejíž hlavní index se propadl o nejvíc bodů v historii. Pražská burza, která byla tou dobou již zavřená, dnes s největší pravděpodobností také zareaguje.

LN: Sklárny Sklo Bohemia končí výrobu

Vedení firmy skláren Sklo Bohemia včera prý velké části zaměstnanců oznámilo, že dnes již nemají chodit do práce. Ti zbylí však mají obavy, že vyhozeno nakonec bude všech 1250 zaměstnanců. Mluvčí skupiny Bohemia Crystalex Tradingsklo Karel Samec však uvedl, že vedení skláren zatím nikomu výpovědi nepředalo. Potvrdil ale také, že soud nyní projednává návrh na zahájení insolvenčního řízení této společnosti. Situaci ve sklárnách by pak měl řešit soudem stanovený insolvenční správce, a to včetně zaměstnanosti. Čtěte také: První dopady finanční krize zaznamenalo i Česko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).