Hlavní navigace

Agrární komora nedohodla navýšení rozpočtu, chystá tak protesty

3. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rozpočet na rok 2009, který vláda schválila, by měl zkrátit výdaje na zemědělství o 9 miliard korun. Jelikož se Agrární komora nedohodla o navýšení rozpočtu, chystá protesty. Již při zveřejnění návrhu zemědělci varovali, že budou chtít přidat.

Agrární komora (AK), která neúspěšně jednala s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičemo na­výšení rozpočtu, chce nyní přijít s protesty. Situaci nyní bude projednávat krizový štáb komory. Schválený rozpočet na rok 2009 totiž počítá se snížením výdajů na zemědělství o 9 miliard korun, což by na vlastní kůži pocítili samotní zemědělci, kteří jsou připraveni reagovat od Vsetína až po Aš, jak médiím sdělil viceprezident AK ČR Jindřich Šnejdrle. Od vlády chtěla komora získat navíc 2,8 miliardy korun na zemědělské dotace. Čtěte více: Zemědělci si zoufají nad návrhem státního rozpočtu.

Oblasti zemědělství se týká i mnoho dalších změn. Poslanci například schválili novelu zákona o zemědělství obsahující nařízení, která musí zemědělci dodržet, aby i nadále mohli čerpat dotace z Evropské unie. Vláda tak chce činnost zemědělství směrovat k nižšímu poškozování životního prostředí. V této záležitosti zákon zavádí systém cross-compliance (v překladu „křížová shoda“), který zefektivní kontrolu činnosti pracovních postupů zemědělců a zavede bodový systém. Čtěte více: Zemědělce čeká bodový systém jako u řidičů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).