Hlavní navigace

AČCKA: Hrozí zdražení služeb pro zahraniční turisty

11. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) vydala nesouhlasné stanovisko se správními kroky Evropské komise zaměřenými na zákon o DPH, konkrétně na zdaňování služeb cestovních kanceláří. Evropská komise totiž podle informací AČCKA formálně požádala Česko, Polsko, Nizozemsko, Portugalsko, Francii, Itálii, Finsko a Řecko, aby pozměnily své právní předpisy týkající se uplatňování zvláštního režimu na ziskovou přirážku cestovních kanceláří. Pokud Česko v uvedeném termínu nevyhoví, může Evorpská komise řešit celou věc u Evropského soudního dvora.

Evropská komise napadá rozdíl mezi Směrnicí o společném systému daně z přidané hodnoty a českým zákonem o dani z přidané hodnoty. Díky tomu, že český zákon hovoří o „zákazníkovi” oproti „cestujícímu” ve Směrnici, mohou cestovní kanceláře a agentury uplatňovat zvláštní režim DPH jak v případech, kdy službu poskytují konečnému zákazníkovi, tedy cestujícímu, tak v případech, kdy poskytují balíček služeb jiné osobě povinné k dani (podnikům či partnerským odběratelům – jiným tuzemským či zahraničním cestovním kancelářím), informuje AČCKA. A to se nelíbí Evropské komisi.

Pokud by Česko danou Směrnici důsledně aplikovalo, vedlo by to podle Asociace jak k vyšším cenám a tedy snížení konkurenceschop­nosti, tak k vyšší administrativní zátěž pro podnikatele v cestovním ruchu. Za skupinu, která by byla nejvíce postižená, přitom označuje AČCKA incomingové agentury. Hrozí další markantní zdražení služeb v České republice pro zahraniční turisty. Po silném kurzu koruny tak hrozí další rána pro příjezdy zahraničních turistů, informuje Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí AČCKA.

Brand24

" Není možné poskytnutí jedné a téže služby zdaňovat různě v závislosti na tom, komu je služba poskytnuta, zda cestujícímu či jiné osobě povinné k dani. Rozhodující pro určení způsobu zdanění musí být skutečnost, zda jsou naplněny podmínky cestovní služby. V jiném případě se jedná o diskriminační opatření," tvrdí dále Asociace.

Na evropské úrovni o věci jedná Ministerstvo financí respektive Ministerstvo zahraničních věcí. ECTAA, evropská profesní organizace cestovního ruchu, chce kvůli aktuální žádosti Evropské komise usilovat o revizi příslušné Směrnice.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).