Hlavní navigace

Absolventi středních škol a pojistné

7. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jestliže absolvent střední nebo vyšší školy ukončí studium, má nárok na poslední prázdniny. Ty si může „dopřát“ v měsících červenci a srpnu. Aby nemusel při případném přivýdělku platit pojistné tzv. z minima a mohl uplatnit slevu na dani z titulu studenta, je podmínkou nevykonávání výdělečné činnosti po celý kalendářní měsíc. Tu by splnila krátkodobá brigáda uzavřená např. od 1.7. do 29.7.2009.

Z hlediska dalšího postupu může nastat několik variant:

  • Absolvent nastupuje po ukončení studia nebo po prázdninách do „klasického“ zaměstnání – od tohoto okamžiku hradí sociální a zdravotní pojistné zaměstnavatel.
  • Absolvent, který nenajde zaměstnání, se zaregistruje na úřadu práce – pojistné se v tomto případě neplatí.
  • Absolvent začne po prázdninách studovat vysokou nebo vyšší odbornou školu – doba od skončení výuky střední školy do začátku školního roku se považuje za studium, pojistné se neplatí.
  • Absolvent odchází studovat do zahraničí – jestliže je studium v cizině rozhodnutím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR postaveno na roveň studia v ČR, pojistné neplatí. V případě že ne, je studentem pouze v době školních prázdnin. Po této době je povinen platit minimální zdravotní pojistné. Sociální pojistné se platit nemusí, student však není důchodově pojištěn. Čtěte více: Jak na zdravotní pojištění u brigád v Česku a v zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).